Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki bazı bölgelerin merkezi hükümete bağlı güçler tarafından geri alınmasının ardından, çok sayıda Kerküklü evlerine dönmeye başladı. 48 saat içinde Kerkük'ü terk eden yaklaşık 61 bin kişinin büyük kısmı yaşadıkları kente dönüş yaptı. 

Kente giriş noktalarında araç kuyrukları oluştu. Havice yolundakilerin büyük bölümü Türkmen ve Araplardan oluşuyordu. Kürtler de Kerkük'teki evlerine dönenler arasındaydı.

ERBİL'DE OTOMATİK SİLAHLARLA GÖSTERİ 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de toplanan bir grup ise, Irak güçlerinin Kerkük'ten bu kente doğru harekete geçtiği iddiası üzerine gösteri yaptı. 

Otomatik silahlarla havaya ateş açan göstericiler emniyet güçleri tarafından gözaltına alındı.

Erbil'in en işlek caddelerinden İskan'da bir araya gelen onlarca kent sakini, Irak güçlerinin kente doğru harekete geçtiği iddiasına karşı gösteri düzenleyip, ellerindeki otomatik silahlarla havaya ateş açmaya başladı.

Caddede toplanan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrakları taşıyan grup, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Haşdi Şabi karşıtı slogan attı.

"BAĞDAT'LA SAVAŞMA NİYETİMİZ YOK"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bekir, bölgesel yönetimin Bağdat'la savaşmak niyetinde olmadığını söyledi.

Amerikan CNN kanalına demeç veren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bekir, "Bölgesel yönetim hiçbir zaman Irak ordusu'yla savaşmak istemedi" dedi. 

Bölgesel yönetim ve Bağdat arasında ortak bir anlayışa ulaşmak için diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Mustafa Bekir, Erbil ve Bağdat arasında yaşanan anlaşmazlığın Irak bayrağı veya petrolle ilgili değil, iki ulusun geleceğiyle ilgili olduğunu da sözlerine ekledi.