Yeni Zelanda'da başbakanlık koltuğu 37 yaşındaki Jacinda Ardern'e emanet edilecek. Yeni Zelanda'daki 9 yıllık merkez sağ iktidarını sona erdiren Jacinda Ardern ülkenin üçüncü kadın başbakanı olacak. Aynı zamanda 150 yıldan fazla bir zaman sonra başbakanlık koltuğuna oturacak en genç isim oldu.
 

Batı dünyasında Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi genç liderler arasına bir isim daha katıldı. Yeni Zelanda'da siyasetin yeni parlayan yıldızı Başbakan Jacinda Ardern oldu.

2

Yeni Zelanda'da 23 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından yeni koalisyon hükümeti için anlaşmaya varıldı.

3

İşçi Partisi ve First Partisi'nin kurduğu hükümete Yeşiller Partisi de dışarıdan destek verecek. Koalisyon hükümetinin başbakanı ise İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern olacak.

4

37 yaşndaki Ardern seçime yaklaşık 7 hafta kala parti liderliğine seçildi ve oy oranını kısa sürede arttırdı. Seçim döneminde fırtına gibi esen Ardern partinin 32 olan milletvekili sayısını 46’ya çıkardı.

5

Jacinda Ardern, Jenny Shipley ve Helen Clark’tan sonra ülkenin üçüncü kadın başbakanı olarak da tarihe geçti.
6

Aynı zamanda 150 yıldan fazla bir zaman sonra başbakanlık koltuğuna oturacak en genç isim oldu.

7

Ardern uyuşturucu kullanımını yasallaştırmak için referanduma gidilmesi gerektiği görüşünü savunuyor. Ayrıca göçmen sayısını da azaltmayı amaçlıyor.

8

İşçi Partisi lideri Ardern işverenlerin kadınlara annelik planlarını sormasını ise "kabul edilemez" olarak nitelendiriyor.

9

Ardern, "Bir kadın ve seçilmiş başbakan olarak, kadınların iş hayatındaki rollerinde ve eşit ücret gibi konularda büyük kazanımlar elde edeceğiz" dedi.

10

İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern'in en büyük dezavantajı ise tecrübe eksikliği olarak görülüyor.

11

12

13

14

15

16