ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (ASMEK) bünyesinde açılan "Kültür Solucanı Yetiştiriciliği Eğitimi" kursunda, kursiyerlere solucan gübresi üretimi öğretiliyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de son yıllarda gittikçe popülerleşen solucan gübresi üretimine olan talep giderek artıyor. Birçok girişimci de bu alanı bir fırsat görerek solucan gübresi sektörüne giriyor. ASMEK’in bu dönem açtığı "Kültür Solucanı Yetiştiriciliği ve Vermikompost (Solucan Dışkısı) Üretimi Eğitimi Kursu", vatandaşlara yeni bir iş fırsatının kapılarını aralıyor.

Varsak ASMEK Kurs Merkezinde verilen eğitimde kursiyerler, kültür solucanı yetiştirmek için gereken bilgi, beceri ve donanımı kazanıyor. Kursiyerler, solucan çiftliği işletmelerinde bulunan makine ve ekipmanları kullanmasını, kültür solucanının besin maddelerini tanıması ve kullanmasını öğreniyor, ürün güvenliği ve kritik kontrol noktalarını tanıyor. Vermikompost ve gübreleri öğrenerek, bitkilerin besin ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi oluyor.

- Organik tarıma destek

Açıklamada görüşlerine yer verilen kurs öğreticisi Dilara Tomaç, amaçlarının vatandaşları bir meslek sahibi yapmanın yanında organik tarımı ve organik gübreyi yaygın bir hale getirmek olduğunu vurguladı.

Tomaç, "Kırmızı Kaliforniya" tipi solucanların yetiştirilmesi ve gübre üretmesi konusunda kursiyerlere sınıflarda teorik, serada da pratik eğitim verdiklerini dile getirerek, "Solucan gübresi bitkiler için çok avantajlı bir üründür. Bir çiftçiye sağlanabilecek en ideal gübredir. Sulama maliyetini yüzde 40 azaltır. Solucan gübresi ile toprak kimyasal gübrenin zararlarından arındırılıp, eski verimine kavuşturulabilir. Ürün kalitesi, verim ve insan sağlığı için solucan gübresi çok önemli bir üründür." ifadelerini kullandı.

- "Kendi tesisimi açacağım"

Kursiyerlerden Memduh Yerlikaya, solucan gübresi üretimi hakkında profesyonel ve bilimsel eğitim almak için ASMEK'in kursuna geldiğini ifade ederek, kurstan sonra kendi üretim tesisini açacağını kaydetti.

Daha önce amatör olarak solucan üretimi işine başladığını söyleyen kursiyer İbrahim Orhan ise, ASMEK'in kursunu duyunca hemen kayıt olduğunu aktararak, "Bu işin detaylarını, inceliklerini bilmediğiniz noktalarını daha bilimsel şekilde öğrenmek için fırsat oldu. Çocukluğumuzdan beri duyarız nerede o eski domatesin meyvenin sebzenin tadı diye. İşte bu gübreyle o tatlara yeniden kavuşuyoruz." ifadelerini kullandı.