7 bin 379 başvurunun yapıldığı AK Parti, 600 kişilik milletvekili listesini belirlemek için temayülün ardından aday adayları ile mesaisine başlıyor. AK Parti’de, 24 Haziran’da YSK’ya sunulacak liste için ikinci aşama başlıyor. Aday adaylığı başvurusunu tamamlayanlar arasından aday listesine gireceklerin belirlenmesi için mülakatlar bugün veya yarın başlayacak.

Beş Dakikada Hedeflerini Anlatacaklar

İlk turda genel başkan yardımcılarının başkanlığında oluşturulan 14 komisyonda adaylar 5’er dakika sürecek mülakattan geçecek. Alt komisyonlardaki mülakat süreci dört gün sürecek.

FETÖ Sızmalarına Karşı Önlem

Mülakat sürecinde FETÖ ile ilişkili kişi ve kişilerin sızma girişimlerine karşı aday adayları sıkı bir güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Giyiminden konuşmasına kadar adaylar ince elenip sık dokunacak.

Parti Politikaları Önemli Kriter

Adayların parti politikalarını ne kadar benimsediği ve partiye ne gibi katkılar sunabilecekleri değerlendirilecek diğer başlıklar arasında yer alacak. Adayların parti politikalarını ne kadar benimsediği ve AK Parti’ye sağlayacakları katkı mülakatlarda göz önünde bulundurulacak.

Aşama Aşama Meclis Yolu

Mülakattan geçen dosyalar bir üst komisyona sevk edilecek. AK Parti, ikinci adımda adayları sundukları dosyalar üzerinden inceleyerek eleyecek. Ön elemenin ardından ilgili komisyonlar raporlarını 11 Mayıs’ta bir üst komisyona teslim edecek. 2 gün sürecek ara komisyon çalışmasının ardından belirlenen isimler 15 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki üst komisyona sunulacak.

Denge Gözetilecek

Üst komisyon 600 kişilik aday listesini belirlerken, bölge dengesi, kadın-erkek-genç dağılımına dikkat edecek. Değerlendirmeler sırasında seçimden sonra bakan olarak düşünülen isimlere listede yer verilemeyecek.

BBP Kontenjanı?

Diğer taraftan Cumhur İttifakı nedeniyle BBP’ye ayrılacak kontenjanların da belirlenmesi bekleniyor.