Türkiye - Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı'nda konuştu.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Bugün Afrika ile olan ticaretimiz 25 milyar dolara çıkmıştır.

Başta TİKA olmak üzere Sağlık Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve çeşitli Sivil Toplum Örgütleri Afrika'da önemli projelere imza atmaktadır.

Afrika, insanlığın ve medeniyetin başladığı yerdir. Bu kadim medeniyetin temsilcilerini her zaman birlikte çalışmamız gereken kardeşlerimiz olarak gördük. Afrika değerlerine hep saygı duyduk. Türkiye'nin dış politikasında Afrika ülkelerinin bağımsız, özgür ve barış içinde olmaları hep önceliğimiz oldu. Türkiye olarak prensibimiz; Afrika kalkınsın, Türkiye kalkınsın. Afrika ile geçmişten gelen ilişkilerimiz ve bağlarımız, ortak insani değerlerimiz, tarih ve coğrafi yakınlığımız Türkiye'yi bu bölgenin sadece dostu değil, aynı zamanda komşusu haline getirmiştir. Türkiye'nin bir ayağı Asya'da, bir ayağı Avrupa'da ise gönlü de Afrika ile yıllar boyu beraber olmuştur.

2019 yılında üçüncü kez Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ni de inşallah dünya şehri İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bu zirvede bugüne kadar yapılan işleri ve gelişmeleri gözden geçirip, eksiklikleri tespit edip, geleceğe yönelik yol haritasını belirlemiş olacağız.

Türkiye'nin gerek Afrika ülkeleriyle ikili düzeyde, kıtanın geneliyle ortaklığı, her geçen gün artarak güçlenmekte ve kurumsal bir yapıya dönüşmektedir. Dostluk bağlarımızın giderek güçlendiğini, iş birliğinin sadece siyasi, ekonomik, kültürel alanlarda değil, bütün alanlarda geliştiğini görmekteyiz. Türkiye kendi tecrübesini, kendi birikimini, sahip olduğu imkan ve kaynakları, Afrika ülkeleriyle karşılıklı fayda temelinde paylaşmaya devam edecektir.

Afrika'da son 3 yılda TİKA tarafından açılan veya elden geçirilen, tamir edilen eğitim ekipmanları karşılanan okul sayısı 200'ün üzerinde.

2003 yılı itibarıyla Afrika kıtasıyla olan ticaretimiz 3,6 milyar dolar seviyesindeyken bugüne geldiğimizde bu miktar 25 milyar dolara çıkmıştır. Bu da Afrika açılım politikamız, Afrika ile ilişkileri geliştirme kararımızın ne kadar isabetli olduğunu açık şekilde göstermektedir. Afrika ülkeleriyle gerçekleştirdiğimiz ticaretin ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli tam olarak yansıttığını söyleyemeyiz. Daha fazla gayret etmemiz, daha fazlasını başarmamız gerekiyor. Ekonomik iş birliğimizi daha da güçlendirmek için yeni yollar bulmamız icap ediyor. Eğer isabetli adımlar atar ve belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edersek, çok daha güzel günler bizi bekliyor.

Afrika ülkeleriyle ülkemiz arasında bugüne kadar birçok alanda faaliyet gerçekleştirildi. Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları konferansımız da bunlardan biridir. Bu konferansta, Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında özellikle eğitim alanında iş biriliğinin geliştirilmesi, eğitim sistemleri hakkında bilgi aktarımı sağlanması, uluslararası bir tehdit haline gelen FETÖ terör örgütüne karşı iş birliğinin artırılarak devam ettirilmesi gibi konular bütün yönleriyle ele alınmıştır.