Sağlık Bakanlığınca, uyuşturucu kullanan bireyler ve ailelerinin doğru bilgilenmelerini sağlamak ve sunulan hizmetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla kurulan "ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı" madde bağımlılarının umudu oldu.

Sağlık Bakanlığı Yetkililerinden Edinilen Bilgiye Göre, 2015'te Hayata Geçirilen Ve Bağımlılara Destek Sağlayan Hattı Bugüne Kadar 106 Bin 112 Kişi Aradı.

Psikolog Ve Sosyologlardan Oluşan 106 Kişilik Ekip, 7 Gün 24 Saat Esasına Göre Hizmet Veriyor. Kendisi Veya Yakını İçin Arayan Kişiden Sadece Hastane Hizmeti İstenmesi Halinde Kayıt İçin İletişim Bilgileri Talep Ediliyor.

Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı  Müdürü Dr.  Ahmet Yener Konuyla İlgili Yaptığı Açıklamada Bağımlılığın Tanımı Yaparak; ‘Ne Yazıkk Ki Avrupa Ve Batı Ülkelerinde Çok Yaygın Bir Alışkanlık Olan Madde Bağımlılığı, Ülkemizde De Tehlike Sinyalleri Çalmaya Başladı. Türkiye’de Ve Kahramanmaraş İlinde Diğer Ülkelere Göre Madde Bağımlılığı Çok Yüksek Seviyelerde Değil Ama Biz Tedbirimizi Önceden Aldık. Alo 191 Hattı Çocuklarımızı Ve Gençlerimizi Madde Bağımlılığından Kontrollü Bir Şekilde Uzaklaştıracak. Alo 191 Hattını Uyuşturucu Kullananlar Ve Uyuşturucu Kullandığı Şüphesi Uyandıran Kişiler  Arayabilirler’’ Dedi.

Danışma Hattı Personeli, Bağımlı ve Ailelere Aynı Zamanda Rehberlik Hizmeti De Sunuyor.

Bakanlık Verilerine Göre, Destek Hattını Bugüne Kadar Arayanların Büyük Bir Kısmı Tedavi Talebinde Bulundu.

Psikolog Oya Birsen Alo 191 Hattıyla İlgi Yaptığı Açıklamasında ‘Bu Hat İnsanlarımızın En Yakın Zamanda Desteğe Ulaşabilmesi Sebebiyle Sağlık Bakanlığımız Tarafından Hazırlandı. Toplum Tarafından Hoş Karşılanmayan Bu Durum Alo 191 Hattıyla Bilgilerin Gizli Kalması Şeklinde Rehberlik Hizmeti Veriyor’ Dedi.

Verilere Göre 2016 Yılında ALO 191 Hattı Geri Aranmasını Kabul Eden 7 Bin 947 Kişiye, Destek Ve Takip Amacıyla Geri Dönüş Sağlandı. Hattın Hizmete Girdiği 2015'te 50 Bin 24, 2016'da 38 Bin 465, 2017'de İse 17 Bin 623 Kişi Olmak Üzere Toplam 106 Bin 112 Kişi Başvurdu. Bunlardan 73 Bin 326'sı Tedavi Talebinde Bulundu.

Hattı Arayan 12 Bin 748 Kişi İletişim Ve Motivasyon Amaçlı Görüşme İsteğinde Bulunurken, 3 Bin 926 Kişi İse Zorunlu Tedavi Hakkında Bilgi Talep Etti. 735 Kişi De Bağımlı Olduğu Şüphesi Uyandıranları Şikayet Etti. Hattı Arayan 371 Kişi De Tedavi Olduklarını Belirterek İş Talebinde Bulundu.

Muhabir: Sibel Gürle