Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Akdeniz bölgesinde yer almasına karşın bölgesel iklim farklılıkları görülen Kahramanmaraş'ta, bu zenginliği fırsata dönüştürmek için saha araştırmaları yapıyor ve yeni ürünler deniyor. 

Merkez Onikişubat ilçesine bağlı Çokran ve Kalekaya mahallelerinde yaşayan halkın geçim kaynağı haline gelen fındık üretiminin ardından, ilçenin Karadeniz iklim özelikleri görülen Suluyayla Mahallesi'nde yapılan kivi üretimi de başarıyla sonuçlandı.

Bahçesine 2013'te 250 kivi fidanı diken Adem Demirel, geçen yıl 4 ton olan rekoltenin bu yıl 7 tona ulaşmasını bekliyor. 



Vatandaşlar "Burada olmaz, yapma" demesine rağmen giriştiği kivi üretiminde başarılı olan Demirel, çevresindeki çiftçilere de örnek oluyor. Demirel, kivinin ardından çay üretimine de başlamayı hedefliyor. 

Adem Demirel, yaptığı açıklamada, arazisinin bulunduğu bölgede Karadeniz iklim özellikleri görüldüğü için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce kivi üretiminin tavsiye edildiğini belirtti.

Tavsiye üzerine başladığı kivi üretiminden aldığı sonuçlardan memnun olduğunu vurgulayan Demirel, "Tarla incelemesinden sonra bana destek olarak 250 fidan verdiler. Üçüncü yıldan itibaren verim almaya başladık ve yaklaşık 4 ton meyve elde ettik. Bu sene de 7 tona yakın ürün bekliyoruz. Eşim ve zaman zaman da çocuklarımla kivileri toplayıp toptan ve perakende satışını yapıyorum. Şimdilik Kahramanmaraş'ta satıyoruz. Soğuk hava depolarına konuyor. Olgunlaştıkça satışı yapılıyor. Benden etkilenip kivi üretimine başlamak isteyenler de var." ifadelerini kullandı.

Demirel, kivinin gelirinden de memnun kaldıklarını belirterek, "Bu bölgede Karadeniz iklimi hakim olduğu için çay ekme fikrim de var. Bizi kiviyi bilerek dikmedik ama çayı da denemek istiyorum." dedi.

"Çiftçimiz de biz de çok memnunuz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise Kahramanmaraş'ın "mikroklima" özelliği gösteren bölgeleri bulunduğunu söyledi.

Mikroklima özelliği gösteren bölgelerde hangi ürünlerin çiftçiler için daha ekonomik yetiştirilebilir olduğunu araştırdıklarını dile getiren Emiralioğlu, şöyle devam etti:

"Kivi yetiştiriciliği bu kapsamda 3 yıl önce yaptığımız çalışmalardan bir tanesi. Suluyayla Mahallemizde modern bir kivi bahçesi tesis ettik. Çok olumlu sonuçlar aldık. Çiftçimiz de biz de çok memnunuz. Karadeniz'de olduğu gibi burada da kivi yetişiyor. Kalite olarak da üst seviyede. Önümüzdeki yıllar itibariyle bölgemizde kivi üretiminin artacağını düşünüyoruz." 



Kahramanmaraş'ta iklim özellikleri dolayısıyla fındık yetiştiriciliği de yapıldığını anımsatan Emiralioğlu, "Mandalina ve kayısı gibi ürünlerin yetiştirildiği bölgelerimiz de var. Türkiye'de yetişen birkaç ürünün dışında Kahramanmaraş'ta bütün meyveleri ve sebzeleri yetiştirmek mümkün. Önemli olan doğru yerde doğru ürünü yetiştirmek. Bunun için de teknik elemanlarımız sahada bunun araştırmasını yapıyorlar." ifadelerini kullandı.