Elbistan İlçesinin o dönem köy olan kırsal Sünnet Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar çektikleri ekonomik ve değişik zorluklar nedeni ile topraklarını geride bırakıp birçoğu yurt dışına yerleşirken, bir o kadarı da yurt içinde değişik şehirlere yerleştiler. Aradan yaklaşık 40 yıl geçmesine rağmen onlar ata topraklarını unutmadı. Sonunda memleket hasreti galip geldi ve ata topraklarına geri dönmeye karar verdiler. Daha çok kişinin bu proje içerisinde yer alabilmesi için de köye dönüş şenliği düzenlediler.

Köye dönüş projesine önderlik yapan Mustafa Gündağ(80) yaşadıkları hasreti dile getirirken, “Burası 80 hanelik bir köydü. Ekonomik nedenlerden dolayı 80’li yıllarda herkes göç etti. 1985’de kimse kalmadı. Yaklaşık 40 yıldır kimse yok köyde. Ata yurdumuzu çok özledik. Burada altı ay kalsak dahi bu bize yeter. Bizim köy kadar cömert, bizim köy kadar misafirperver köy yok, ama ne yazık ki dağıldık. 80 yaşındayım herkesin geri dönmesi için çabalıyorum. Bu şenliğe katılan köylülerimizden birçoğu köye ev yapma kararı aldı. İnşallah bu sayıyı 80’e çıkaracağız. Gençlerimiz yurt dışında çalışıyor ama en azından bir iki aylığına tatile gideriz diyorlar. İnşallah köyümüzü geri kuracağız. Biz farklı ülkelerde olmamıza rağmen ülkemize, bayrağımıza bağlıyız. Türkiye’nin insanlığı, havası, suyu hiçbir yerde yok. Ben uzun yıllardır Fransa’da yaşıyorum. Çocuklarım buraya dönsünler istiyorum” diye konuştu.

Gurbetçi vatandaşların geri dönüş kararının kendilerini son derece mutlu ettiğini söyleyen Sünnet Mahallesi Muhtarı Ali Gündağ, “Bizim Fransa’da 280 hanemiz var. Onlar geldiğinde farklı şehirlere tatile gideceklerine köye gelsinler isterim. Devletten de yollarımızla ve mahallenin suyuyla ilgilenmelerini bekliyorum. Şu anda elektrik sorunlarımız giderildi. Ekonomik nedenlerden dolayı köyümüz terk edildi. Şimdi ise köye özlem duyan vatandaşlarımız geri dönmeye başladılar” dedi.

Köye dönüş şenliğine katılan vatandaşlar projeyi desteklediklerini ifade ettiler.

Köye dönüş projesi kapsamında şimdiye kadar 8 evin temeli atıldı ve yapımına devam ediliyor. Şenliklere katılan birçok vatandaş önümüzdeki yıldan itibaren kendi ailelerine ait olan tapulu arsalarına ev yapma kararı aldılar.