Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Lavrov ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Sergey Lavrov dünyada dışişleri bakanlarının duayenidir. Kendisine hoş geldiniz diyoruz.

Çok önemli projeleri hayata geçirmek için çalışıyoruz.

  • Vize meselesi çok önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz gelmesi bizi mutlu ediyor.
  • Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan Rusya’yı ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz.

Şu anda İdlib bölgesinde 12 tane gözlem bölgemiz var, çatışmalar, ateşkesi bozan durumlar oluştuğu zaman tedbirleri birlikte almamızdır. İdlib bölgesinde bazı terör grupları var, özellikle açılan koridorlar yoluyla silahlarıyla geldiler, ama özellikle sivil gruplara ve muhaliflere de tehditler.

Ilımlı muhalefet ve halk da bu teröristlerden çok rahatsız olduğuna göre bu mücadeleyi sağlamamız lazım, bu Suriye'nin geleceği için de önemli.

Görüşmeyi Beyaz Saray ayarladı

Beyaz Saray Büyükelçimiz Serdar Kılıç görüşmesini ayarladı, Amerika'da bir karmaşa var. Bunu çözmek isteyen gruplar da var, iç politika kaygısıyla davrananlar da var ama farklı politikalar var, iyi polis kötü polis durumu var mı belli değil. Net bir mesaj verdi elçimiz, baskı, tehdit, yaptırımla ancak Türkiye'de kaos olur, diyalogla Türkiye'yle ilişkiler geliştirilebilir.

Brunson'un sağlık sebebiyle ev hapsi devam ediyor, durumunda herhangi bir değişiklik yok. ABD'nin Ankara maslahatgüzarı ziyaret edecek.

Lavrov'un konuşmasından satır başları;

Son derece yoğun kültürel ilişkilerimiz var. Bu şartlarda, Rus turistler Türk tatil beldelerine akın ediyorlar, galiba yeni bir rekor kıracağız.

Bizim ilişkilerimiz sürekli yükseliştedir. Ortak çabalarımıza ivme kazandıran iki ülke lideridir. Onlar çalışmalarımız koordine ediyor. Emin bir şekilde ticaret hacmimiz artmaktadır. Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Santrali gibi büyük projelerimiz gerçekleşiyor. Seneye karşılıklı turizm yılımız olacak. Kültürel ilişkilerimiz de gelişiyor. Rus turistler Türk beldelerine akın ediyorlar. Galiba yeni bir rekoru kıracağız.

Bizim ortaklarımızın Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmamalarını olumlu değerlendiriyoruz. Modern dünyanın meselelerine nasıl baktığımızı Türk büyükelçilere yaptığım sunumda paylaştım. Dünyada bir dönüm noktası yaşıyoruz. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor. Bu süreç objektif bir gerçektir. Bazıları buna yaptırımlarla, santajla buna karşı koymaya çalışıyor. Hatta bazı Batılı partnerlerimiz diplomasi kültürünü yitirmiş gibiler. Ülkelerin içişlerine karışılmaması gerekiyor.

Kısa bir süre evvel son terör gruplarına karşı nasıl mücadele ederiz ve İdlib'deki çatışmasızlık bölgesiyle ilgili görüş alış verişinde bulunduk. Balkanlar, Ukrayna, Dağlık Karabağ sorunlarını değerlendirdik. Bizim ülkelerimiz dış siyasetteki stratejik ortaklığın pekişmesi için adımlar atacaktır.

Yaptırımlar gayrımeşru bir siyaset

  • Yaptırımların artırılması gayrımeşru bir siyasettir. Bazı ülkeler her şeyde öncü olmak istiyor, parayı verip dünya meselelerinde düdüğü çaldırmak istiyor. Ama sanırım bu siyaset çok uzun bir süre devam edemeyecek.