Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Sarayı'nda başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere katıldı.

İki ülke arasında bazı anlaşmaların imza töreni sonrasında iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vucic ile gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmeleri verimli bir şekilde tamamladıklarını belirterek, toplantı sonrasında onuruna verilecek yemeğe heyetiyle katılacaklarını, Sırbistan mutfağını tatma imkanı bulacaklarını, ardından da iş adamlarıyla bir araya geleceklerini söyledi.

İş adamlarının bir kısmının Sırbistan'da faaliyet gösterdiklerini, bir kısmının da ziyareti çerçevesinde Sırbistan'a geldiklerini belirten Erdoğan, bundan sonraki süreçte bu iş adamlarının ülkeye yatırım yapmaya aday olduklarını dile getirdi.

Erdoğan, bu kişilerin kendilerini gerek Türkiye'de gerekse de uluslararası camiada ispatladıklarını vurgulayarak, "Kimilerine Türk Exim Bank'ın da vereceği destekle burada atacakları adımlar, yapacakları yatırımlar inanıyorum ki Sırbistan'ın kalkınmasında çok daha farklı bir yer tutacak." diye konuştu.

"Ticaret hacmini artırmamız mümkün"

İki ülke arasındaki ticaret hacminin şu an itibarıyla istenilen noktada bulunmadığına dikkati çeken Erdoğan, "870 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Görünen o ki yıl sonuna kadar bu, bir milyar doları aşacak fakat bu da yeterli değil. Burada en kısa zamanda bunu 3-5 milyar dolara çıkarma şansımız var. Zira Türkiye ve Sırbistan'ın şu anda toplam nüfusu 87 milyonun üzerinde. Bu nüfusun daha da artacağını düşünerek bu ticaret hacmini artırmamız mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye-Sırbistan ilişkilerini çok farklı bir konuma taşımıştır"

Erdoğan, "Özellikle değerli dostumla ilk tanıştığım günden bu yana, tabii yıllar geçti, değerli dostumda hakikaten bu ufku görmüştüm. Şimdi de Cumhurbaşkanı olarak Sırbistan'da bulunmuş olması Türkiye-Sırbistan ilişkilerini çok farklı bir konuma taşımıştır." dedi.

Erdoğan, bunun sonucu olarak bugün Sırbistan ile 12 anlaşma imzaladıklarını, yarın da Novi Pazar'da 4 tane daha anlaşma imzalayacakların bildirdi.

İlgili bakanların bir yıl boyunca çalışacaklarını anlatan Erdoğan, bir yıl Sırbistan'da bir yıl Türkiye'de cumhurbaşkanları riyasetinde toplanmak suretiyle son bir yılda ne yapıldığını, bundan sonraki yıl ise ne yapılacağını aralarında müzakere edeceklerini dile getirdi.

Türkiye'de ulaşım, enerji, orman ve su işleri alanlarında ciddi başarılar yakalandığını, bunlarla beraber dış politikadaki gelişmelerin de ciddi mahsuller verdiğini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

"Fakat birileri de kıskanacaktır, onu da söyleyeyim, şu anda burada çok geniş bir basın katılımı görüyorum. Özellikle Türkiye-Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Ama bizim onların inadına dayanışmamızı artırmamız lazım. Onlara kalsa aç kalsan, 'niye aç kaldın' demelzer, 'gelip destek verelim' demezler. Kendi başının çaresine kendin bakacaksın. Biz de işte o günlerden bugünlere geldik. O dönemleri yaşamış bir ülke olarak şimdi de Sırbistan ile biz adeta, Balkanların tümünde de bazı olumsuz gelişmeleri çözmek için adımlar atacağız, atıyoruz. 

Bu konuda da 'Acaba şu ne der, bu ne der?', bunlara bakmayacağız, biz yolumuza bakacağız. Örneğin Belgrad-Saraybosna yolunu süratle yapmamız lazım. Niye? Benim hep bir sözüm var. İki şey; yol medeniyettir, su medeniyettir. Yolu ve suyu olmayan bir ülke 'Ben medeniyim.' diyemez. Biz adeta susuzluk içinde yüzüyorduk. Ama şu anda 2040'a kadar bu noktada adımlarımızı atmış bir ülkeyiz." 

Erdoğan, kaplıcaların sağlık turizminin en önemi unsurları olduğuna değinerek, "Türkiye'nin sağlık noktasındaki gücü çok çok iyi. Bunları birleştirmemiz lazım. Sağlık turizmiyle ilgili bizim de kaplıcalarımız gayet iyi bir konumda ama özellikle hijyen ve tanıtım noktasında da çok ciddi çalışmalar yapmak suretiyle turizmde, sağlık turizmini de öne çıkartarak bence buradan çok ciddi kaynaklar Sırbistan da elde edebilir. Bu adımları atmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Eğitim ve kültür alanında da iki ülke arasında iş birliklerinin yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serbest Ticaret Anlaşması'nın revize edilmesini önemsediklerini kaydetti.

"Bu sorunu biz başlatmadık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri'nin ta kendisidir ve üst düzey yöneticilerin, özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da 'Ben bunu devletim adına aldım' gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür." 

"Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna nasıl sızdı?"

Erdoğan, "Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna nasıl sızdı? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna sızmadıysa, o zaman bunları buraya kim soktu? Bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet kendisini içeriden tehdit edecek bu tür ajanlara müsaade etmez." diye konuştu.

"Veda ziyaretlerini kabul etmiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass hakkında, "Veda ziyaretlerinde bulunuyor büyükelçi ve şu anda da bu büyükelçinin, gerek bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletlerinin Türkiye'deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz bunu da çok açıkça söyleyeyim." ifadelerini kullandı.

"Amerikan üst yönetiminin büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerek"

ABD'nin vize kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa, o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. Sen 'Türkiye-Amerika ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi?' demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz orada onu bir saat tutmayız." dedi.

Onuruna verilen yemeğe katıldı

Erdoğan, Vucic ile yaptığı ortak basın toplantısının ardından Sırbistan Ulusal Meclisi Başkanı Maja Gojkoviç tarafından onuruna verilen öğle yemeğine geçti.

Yemek, basına kapalı gerçekleşti.