Eğer aşırı su tüketiyorsanız, çok fazla acıkıyorsanız, sık-sık idrara çıkıyorsanız, bunların üstüne bir de iştahsızlık ve halsizlik varsa soluğu zaman kaybetmeden bir Dahiliye Uzmanına gözükmeniz gerekiyor. Çünkü az önce saydığımız belirtiler diyabet yani şeker hastalığının habercisi olabilir. Bu gün Dünya diyabet günü. Elbistan Devlet Hastanesinde stant kuran sağlık görevlileri vatandaşların şekerini ölçüp, hastalık hakkında vatandaşları bilgilendirdiler.

Hastanede şeker ölçümü yapıldığını gören vatandaşlar da bu fırsatı iyi değerlendirip, şeker ölçümlerini yaptırdılar.

Peki, şeker hastalığı kendini nasıl belli ediyor. Kimler risk altında? Dâhiliye Uzmanı Dr. Burcu Özgür, tüm bu sorunların yanıtını vererek, vatandaşlara düzenli aralıklarla şeker ölçümlerini yaptırmaları çağrısında bulundu. Özgür Aksu Habere yaptığı açıklamada; “Öncelikle ailesinde diyabet olanlar ayrıca fazladan aniden kilo alanlar bildiğimiz klasik semptomları olan çok fazla su içme çok fala idrara çıkma el ve ayaklarda yanma gibi şikayetleri olan kişilerin en azından yılda bir olmak üzere bir dahili polikliniğine gelip kan şekerlerini ölçtürmeleri ve genel rutin kontrollerini yaptırmaları öneriyorum. Böylelikle erken teşhis koyuluyor ve organ yetmezliklerine daha geç neden olunuyor” diye konuştu.

Sağlığa dikkat etmemek şeker hastalıklarına vesile olabilir.

Sağlıksız beslenmenin şeker hastalığına yol açabileceğini söyleyen Dr. Burcu Özgür; “Bu durum tip1 tip 2 olarak değişebiliyor, bu durum tip1 dediğimiz daha çok erişkin ve çocuk yaşlarda görülebiliyor. Bu yüzden de yine çocuklarında fazla su içme ve fazla idrara çıkma gibi şikâyetleri olursa mutlaka bir pediatri hekimine görünmeleri lazım. Tip2 dediğimizde de daha çok beslenme, egzersiz yapmama ve genetik olarak anne baba kardeşlerde olanlarda görünüyor. Bu kişilerinde dahili uzmanlara görünmeleri gerekiyor.” Dedi.