Dünyanın en iyi ekran kartlarından birini üreten Nvidia, performans ürünleri ile piyasayı her geçen yıl alt üst etmeyi başarıyor. Bilgisayar pazarının en büyük PC üreticilerine ekran kartı tedarik eden firmanın CEO’su Jensen Huang ortaya attığı yeni bir iddia ile işlemci sektörünün biteceğini açıkladı ve ortalık karıştı.

Bildiğiniz üzere bilgisayarların olmazsa olmaz parçalarından biri olan işlemcilerin, Moore yasası gereği eski vaat ettiklerini veremediğini ifade eden CEO, yıllar önce bu yasa ile işlemcilerin tarihe karıştığını açıkladı.

Ekran kartının GPU’larının CPU’lara göre her seride daha güçlü performans sağladığını açıklayan Huang, CPU’ların yapacakları işlemi GPU’ların daha iyi yapabileceğini açıkladı. Bu sisteme geçiş yapıldığında işlemcilere nazaran daha güçlü performansyakalayabileceğini açıklayan CEO, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

  • “Her 18 ayda, bir tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısı iki katına çıkarken, üretim maliyetleri aynı kalır, hatta düşme eğilimi gösterir. Moore yasası çoktan tarihe karıştı. Artık işlemcilerin bu yasanın bahsettiği matematiksel oranları yakalayamıyor. ”

Nvidia GPU‘larını sunucularının ana işlemcisi olarak kullanılması için Alibaba, Baidu, Tencent, JD.com ve iFLYTEK gibi dünya devleri ile anlaşma yaptıklarını belirten Jensen Huang, İşlemcilerin görevini üretilen ekran kartlarının daha güçlü bir şekilde yeni getirebileceğini belirtti.

Şayet yapılan anlaşma sonucu proje gerçekleşirse dünyanın önde gelen işlemci üreticilerine ağır bir darbe vurulmuş olacak. İşlemcinin kullanılmadığı bir bilgisayarda ise işlemci maliyetlerinden kullanıcı tasarruf etmiş olacak.