Ağrı Doğubayazıt'ta yapılan operasyonda terör örgütü PKK'nın taktik bombalı 'drone'u ele geçirildi. Suriye'deki Fırat Kalkanı harekatında DEAŞ ta askerlerimize karşı bu silahı kullanmıştı. 12 Ekim 2016'da Hakkari kırsalında bulunan bir askeri birliğin üzerinde düşürülen PKK'nın taktik bombalı drone dün Doğubayazıt'ta Tendürek Dağı kırsalında ilk kez ortaya çıktı.

DAHA ÖNCE DEAŞ KULLANMIŞTI

Jandarma komandoların bulduğu PKK'nın taktik bombalı drone'un benzeri daha önce Fırat Kalkanı Harekatı'nda DEAŞ tarafından askerlerimize karşı kullanılmıştı. Bu da terör örgütü PKK'nın, DEAŞ'ın havadan terör taktiğini örnek aldığını gösteriyor. Ağrı Doğubayazıt'ta komandoların bulduğu drone üzerinde yer alan düzeneğin içerisine yerleştirilen el bombasının pimini çekmek için ayrı bir motorunun olduğu görüldü. Drone, askeri birlik gibi terör saldırıları için hedef konumunda olan alanlara ulaştığında düzenek teröristler tarafından uzaktan aktif hale getiriliyor.

''İLK KEZ ORTAYA ÇIKIYOR''

Bu coğrafya canice kafa kesmeyi ben DEAŞ'ta görmedim. Bu radikalizmi ilk kez Meşe Dağı'nda PKK'da gördüm. PKK ve DEAŞ bu coğrafyadaki insanlık dışı örgüttür ve karşılıklı olarak birbirinden etkilenmiştir. İkisisin de temelinde radikalizm var. Doğubayazıt'ta bulunan İHA ise ilk kez ortaya çıkıyor. Daha önce Kuzey Irak sınırında PKK'nın İHA kullandığı iddia edilmiş ama ispatlanmamıştı.

''İKİSİNİN DE TEMELİ AYNI''

PKK'nın DEAŞ'tan ilk etkileşimi değil. PKK meskul mahal çatışmalarındaki taktiği DEAŞ'tan almıştır. Ayrıca EYP ve gelişmiş el yapımı patlayıcı düzeneklerinin yapımını da DEAŞ'tan almıştır. Sivilleri hedef alan bombalı eylemlerdeki bombaların tekniği de DEAŞ'tan alınmadır. PKK, İHA ile eylemi de DEAŞ'tan aldı ama bu ne ilk taktik transferi ne de sonuncusu.Çünkü ikisinin de temeli aynı.

''300 METREDEN KONTROL EDİLEBİLİYOR''

Ağrı Doğubayazıt'taki operasyonda tüfek bombası, havan mermisi ile el bombası taşımaya müsait 300 metre uzaktan kontrol edilebilen ve kameralı Çin malı bir PKK drone'u ele geçirildi.