Suriye’de 2016 yılında öldürülen PKK’lılardan 550’sinin bölgeye Türkiye’den giden teröristler olduğu ortaya çıktı. Esed’e bağlı istihbarat teşkilatı el-Muhaberat tarafından hazırlanan rapora Yeni Şafak ulaştı. Muhaberat raporunda, ölen PKK/PYD/YPG’lilerin doğum tarihleri, doğum yerleri ve fotoğraflarına yer verildi. Rapora göre, Suriye PKK’sı saflarında 2016’da öldürülen örgüt üyelerinden 550’si Türk vatandaşı. Suriye genelindeki PKK’lılardan yüzde 55’nin Kandil ve Türkiye bağlantılı olduğu ve bu durumun gizlendiği bilgisine yer verilen raporda, Suriye’deki PKK’lıların yalnızca yüzde 15’nin yeniden Türkiye’ye dönüş yaptığı belirtiliyor.

İlk Sırada Suruç var

Türkiye’den Suriye’ye geçen terör örgütü mensuplarına ilişkin hazırlanan istihbarat raporunda Şanlıurfa/Suruç ve Diyarbakır doğumlu PKK/PYD’liler ilk iki sırada yeralıyor. Suruç ve Diyarbakır’ı Şırnak, Hakkari, Tunceli, Siirt ve Batman izliyor. Suriye’ye ABD namına savaşmaya Mersin’den, İzmir’den ve İstanbul’dan gidenler de var. Bu teröristlerden bir kısmı, Fırat Kalkanı Harekâtı sırasında Cerablus cephesinde öldürüldü. Bir kısmı da Münbiç ve Tel Abyad’da DEAŞ’lı teröristlerle girdikleri çatışmalarda hayatını kaybetti. 2016 yılında ölen TC vatandaşı 550 PKK’lıdan 124’ü kadın.

400 Sayfalık Rapor

Suriye istihbarat birimi Muhaberat, 2008 yılından itibaren Türkiye, Irak ve İran’dan gelen PKK’lılara destek veren kurumlardan biri. Muhaberat’ın Haseke bölge sorumlularından Albay Casim Ali tarafından hazırlanan PKK raporunda, ithal teröristlerin nereden geldiği, hangi bölgelerden geçtiği, nereye sevk edildiği ve kaç yaşında oldukları gibi bilgilerle birlikte detaylı analize de yer veriliyor. 400 sayfalık raporda 2014 öncesi Kamışlı, Dırbesiye, Amude bölgelerine yerleştirilen ithal PKK’lıların, 2014 sonrası Ayn el-Arap, Afrin, Münbiç, Tel Abyad gibi DEAŞ bahanesiyle işgal edilen noktalara yönlendirildiği görülüyor.

Terörist nakliye dernekleri

PKK adına savaşmak için Suriye’ye giden teröristlerden yüzde 70’i Urfa, Mardin ve İslahiye bölgelerinden sınır ötesine geçiyor. Geri kalan yüzde 30’luk kısım ise Irak-Kandil yolunu kullanarak Suriye’deki terör merkezlerine ulaşıyor. Türkiye’den taşınan bölücü örgüt üyeleri yurt içinde ilk etapta sözde ‘kültürel dernek ve merkezlerde’ ağırlanıyor. Teröristler, burada başta HDP ve ona bağlı paravan kurumlar aracılığıyla sınırlarda belirlenen toplanma noktalarına taşınıyor. Bu etaptan sonra görevi, sınır bölgelerinde konuşlu sözde ‘yardım dernekleri’ devralıyor. 2012 yılından beri bölgede etkin faaliyet yürüten bu dernekler, PKK’lıların sınır ötesine taşınmasında aktif rol oynuyor. Sözkonusu kurumlar, Irak ve Suriye’ye geçişler konusunda birçok istihbarat örgütünden de destek alıyor. Sınır ötesine taşınmak istenen bir PKK’lı için sahte belgeler, dernek üyelik dökümanları ya da Suriye vatandaşlığı kimlikleri kısa sürede hazırlanabiliyor. PKK’lılar, sahte belgelerle Suriye’ye geçmekte sıkıntı yaşar ya da yakalanırlarsa devreye B planı giriyor. Sınır ötesine geçiş için diğer alternatif ise ‘yeraltı tünelleri’. Suriye’deki birçok merkeze komşu durumdaki bazı ilçelerin altında kazılan tüneller, PKK’lıları bölgeye sevk etmek için örgüt tarafından sıkça kullanılıyor.