Kahramanmaraşlılar olarak akıllı kavşak kavramını Karayolları ile öğrendik. Trafik yoğunluğuna bakılmadan, Neredeyse Tüm Karayolları üzerindeki kavşaklara Akıllı Kavşak denilen bir proje uygulanıyor. Daha önce tamamlanmış ve halen devam eden projelerin tamamı ayni tip proje ile yapılıyor. Sanırım bu kolayına gidiyor. Şablonu koyuyorlar yola uygulayıp gidiyorlar. Kahramanmaraş’ın bağlı olduğu Karayolları 5. bölge müdürlüğünün zannediyorum elinde proje yok.

Son yıllarda Kentimize ciddi yatırımlar yapan Karayolları, yaklaşık 10 yıl süren Kahramanmaraş-Göksun yolunu çıkış hariç tamamladı. Kahramanmaraş'ta üzerinde 11 çift tüplü tünelin de bulunduğu, 4.6 milyar liraya mal olan Kahramanmaraş-Göksun karayolu tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını gerçekleştirdikleri Kahramanmaraş-Göksun arasındaki yolun adını "Edebiyat Yolu" olarak belirlendi.. Yoldaki ilk sürüşü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Geçtiğimiz Kasım ayında hizmete giren, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’yu iç Anadolu’ya bağlayan yol, kalite standartları açısından mükemmel bir yol oldu. Fakat yolun Göksun çıkışı hala tamamlanamadı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan yetkili de bulunmuyor. Yol Göksun ilçesine mi bağlanacak, yoksa Göksun-Afşin ve Elbistan ilçelerine giden yola mı bağlanacak net bir bilgi yok. Kısaca yolun çıkışının bir yerlere bağlanması gerekmekte. Bu da tamamlandığında, Kahramanmaraş-Göksun yolu tam manasıyla bitmiş sayılacaktır.Tüm bu çalışmalara rağmen, Kahramanmaraş’ın Karayolları ile çilesi bitmiyor. Bitecek gibi de görünmüyor. Daha önce, Üniversite kavşağı ve battı çıktı diye de tabir edilen, Odun Ambarı Kavşağı, Ağcalı kavşağı ve Madalyalı kavşak çalışması yapan Karayolları Bölge müdürlüğü, elinde bulunan bir adet projeyi, uygun olup olmadığına bakmadan tüm kavşaklara uygulayarak, yaptık oldu mantığıyla bu çalışmaları yürütmekte. Örneğin Madalyalı Kavşak, Adana, Gaziantep ve Kayseri yollarının birleştiği bir noktadır. Yoğun trafiği olan bu kavşakta, sürekli bir trafik yoğunluğu bulunmakta ve sürücüleri canından bezdirmektedir. Deyim yerindeyse akıllı kavşak Maraşlının aklını almaktadır. Bu proje yapılırken Karayolları burada araç trafiği için ölçümleme yapmamış mıdır? Ölçümleme yaptıysa, neden böyle bir projeyi bu kavşağa uygulamıştır? Günlük Binlerce aracın geçtiği bu yolda trafiğin yoğun olduğunu gördüğü halde, trafiğin az olduğu yerlere uygulanan, akıllı kavşakta denilen bu projeyi neden uygulamıştır? Sorular, sorular…. Ses veren varmı; Çok şükür yok. Bu kavşağın çözümü nedir, bununla ilgili bir çalışma varmı bunu da bilen yok.

Şu anda yeni bir kavşak yapımı devam etmektedir. Arsan Kavşağı diye tabir edilen, kavşak çalışması daha önce yapılanlarla, yani battı çıktı diye tabir edilen bir kavşak inşaatıdır. Yaklaşık sekiz ay önce başlayan inşaat çalışması, tahmini olarak, bir bu kadar daha sürecek gibi, tabii daha uzun sürmezse, neden böyle söylüyorum. Çünkü Kahramanmaraş’ta karayolları tarafından yapılan projelerin genelde başlama ve bitiş tarihleri belli değildir. Başlama tarihini inşaatın başladığı tarihi temel alıyoruz, bitiş tarihi ise konuyla alakalı hiçbir açıklama yapılmadığı için ucu açık olarak tabir ediyoruz. Yani bu projenin de daha önceki projeler gibi ne zaman biteceği belli değil. Gaziantep yönünden gelen ve bu kavşak inşaatını kullanan araçlar, bildiğiniz trafik keşmekeşinin içinde boğulmakta. Ne zaman biteceği ile ilgili, değil bilgi dedikodu bile yok.