Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Elbistan da dünyadaki en nadide çiçeklerden biri olan ve ‘ağlayan gelin’ olarak bilinen ters lalelerin Elbistan’da çiçek açtığını belirterek, bu özel çiçeğin Elbistan’da yetişmesinin ilçemizin tanınırlığı açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin nadir bölgelerinde yetişen ve çok kıymetli olduğu için devlet koruması altında bulunan ters lalenin, Elbistan’a bağlı Gümüşdöven Mahallesi’nde Salavan Dağı’nın yaklaşık bin 700 metre yüksekliğindeki bir bölgede yetişiyor.

Başkan Gürbüz ters lalelerin; renkleri, kadife hassaslığındaki çiçeği ve estetik görünümlü tersliğiyle adeta bir doğa harikası olduğunu söyledi.

Ters laleler dünyanın en nadide çiçekleri arasında yer alıyor

Ters lalelerin doğal ortamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde yetiştiğini hatırlatan Gürbüz, “Ters laleler, Türkiye’nin belirli bölgelerinde yetişiyor. Dünyanın en nadide çiçekleri arasında yer alıyorlar ve nesli tehlikede olan bir çiçek türü. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ters laleler aynı zamanda da süs bitkisi olarak da değerlendiriliyor. Bu özel çiçeğe Elbistan’da da rastlamak çok güzel. Gümüşdöven Mahallemizde ki Salavan Dağı’nda yaklaşık bin 700 metre yüksekliğinde yetişmektedir. Elbistan’da bulunan bu bitki koruma altına alınmış ve koparılması halinde cezai işlemi bulunmaktadır.

Elbistan’ın tanınırlığı açısından çok önemli

Bu bitkinin ortalama 20-30 gün ömrünün olduğu biliniyor. Ters lalelerin alandaki sayıları oldukça fazla. Bu özel bitkinin doğal ortamda yetiştiği yöreler arasına Elbistan’ın da olması ilçemizin tanınırlığı açısından çok önemli. Bizlerde dünyada ender görülen bu ters lalelerin Elbistan’da yetiştiğini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Renkleri, kadife hassaslığındaki çiçeği ve estetik görünümlü tersliğiyle adeta bir doğa harikası, herkesin bu görsel şöleni izlemesi gerekir” şeklinde konuştu.