Sığınmacılar, Avrupa'ya gitmek için Yunanistan sınırında 14 gündür bekliyor.

Edirne'de sınırda bekleyen sığınmacı kadın ve çocuklar, Yunanistan'ın sınır kapısını açması için eylem yaptı.

Pazarkule-Kastanies sınır kapıları arasındaki tampon bölge ve yakınındaki ağaçlık alanda bekleyen kadın ve çocuklar taşıdıkları "kapı açılsın" yazılı kartonlarla Kastanies Sınır Kapısı'na yürüdü.

Barikatın önüne gelen kadın ve çocuklar "Yunanistan kapıyı aç", "bize yardım edin" sloganları attı.

Öte yandan Yunanistan'ın geri itmelerinin önüne geçmek amacıyla görevlendirilen özel harekat polislerinin sınırdaki devriyeleri kara ve nehirden devam ediyor.

Karada zırhlı araçlarla, doğal sınır konumundaki Meriç Nehri'nde ise zodyak botlarla devriyelerini sürdüren ve 24 saat esasına göre çalışan özel harekat polisleri, geri itmelerin yapılacağı alanları gözlüyor.

Bölgede yaşanan insanlık dramı karşısında Yunanistan akıl almaz yöntemlere başvurmaya başladı.

Sınırın yakınlarındaki sığınmacılara sık sık biber ve göz yaşartıcı gazlarla saldıran Yunanistan'ın, etkiyi artırmak için son kullanma tarihi geçmiş gazlar kullandığı tespit edilmişti.

Akıl almaz yöntemlerine bir yenisini daha ekleyen Yunanistan, uzun süredir Türkiye'ye esen rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle, sınırda fan çalıştırmaya başladı.

Attığı gazların kendisine dönmesi üzerine, askeri bir aracın arkasına monte edilen dev fanı çalıştıran Yunanistan, sığınmacılara müdahalesinde kullandığı orantısız gücün etkisini artırmayı amaçlıyor.

Yunan sınır birliklerinin gazı atması sonrası çalıştırılan fan ile gazın sığınmacıların olduğu bölgelere gönderilmesine çalışılıyor.