Yasağa uymayanlara ağır ceza-i işlemlerin yapılacağını belirten Özsoy, firik satışının sadece firik ve tarhana imalatı yapan işletmelerde yapılacağını söyledi.

Yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgını başlangıçta Çin’i etkilese de artık küresel bir tehdit haline geldi. Bugün 6 kıtaya ve 160’dan fazla ülkeye yayılan virüs, dünya genelinde 120 binden fazla, Türkiye’de ise bin 403 kişinin ölümüne sebep olan salgın, 2 milyondan fazla kişiye bulaştı. İnsanların hayatına mal olmasının yanı sıra dünyadaki bütün sistemleri de alt üst eden koronavirüs, sağlıktan ekonomiye, sosyal hayattan siyasete kadar her alanda dengeleri bozdu.

Türkiye’de salgının ilerleyişini durdurmak adına alınan tedbirler büyük titizlikle sürdürülürken, Türkiye’nin 30 Büyükşehir’inde ve Zonguldak’ta geçtiğimiz hafta sonu geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yasakla birlikte vatandaşlarda büyük bir telaş oluşurken, market ve bakkallar adeta yağmalanmış hale gelmişti. Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kahramanmaraş’ta bir gelişme daha yaşandı. Gelişmeye göre kentin önemli simgelerinden biri olan tarhana firiğinin satışı yasaklandı.

Konuyla ilgili açıklamayı Kahramanmaraş Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy Aksu TV mikrofonuna açıklamalarda bulundu.

Özsoy, koronavirüs tedbirleri kapsamında bakkal, market ve şekerlemecilerde firik satışlarının yasaklandığını duyurdu. Yasağa uymayanlara ağır ceza-i işlemlerin yapılacağını belirten Özsoy, firik satışının sadece firik ve tarhana imalatı yapan işletmelerde yapılacağını söyledi

“VİRÜSTEN DOLAYI FİRİK SATIŞLARINA ŞUAN DA ARA VERDİK”

Kahramanmaraş’ın sembol ürün firiğin satışı noktasında çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Şeref Özsoy, “Öncelikle devlet millet ayrımı etmeden bütün insanlık koronavirüsle baş etmeye çalışıyor. İnşallah bir an önce virüs salgınını ülkemizden, memleketimizden gider de herkes rahata kavuşur.

Biliyorsunuz ki biz Kahramanmaraş Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası olarak kentimizin sembol ürünlerinden biri olan firik noktasında 3-4 yıldır çalışma yapıyorduk. Aynı zamanda Kahramanmaraş’ın meşhur bir otu var, örneğin insanlarımız bu otu atıyor, afedersiniz bol bol tükürttüğü için de insanlar tükürüyorlar.

Kahramanmaraş’ımızın firiği muhakkak tozu görmeli, aslında bunu dememin sebebi de içerisindeki kekik dünyaca ünlüdür, bu kekik yoğurt ve dövmenin içine girdiği zaman mikrobu kırıyor. Tahlillere de gittiğinde tarhana ya da firikte bir olumsuzluk çıkmıyor, neden kekikten dolayı. Bizim çarşılarımızda da şekercilerde, bakkallarda her yerde firik satışları vardır.

Bu yüzden sağlık açısından olumsuzluk olmasın diye çeşitli çalışmalar yapıyorduk. Koronavirüs tedbirleri de bu çalışmalarımıza yenilik ekledi. Virüsten dolayı firik satışlarına şuan da ara verdik” dedi.

“SADECE FİRİK ÜRETİCİLERİ SATACAK”

Sadece tarhana imalatı yapan üretici firmaların kendi iş yerlerinde firik satışı yapabileceğini belirten Özsoy, sözlerine şu şekilde devam etti, “Vatandaşımız buralardan özellikle gidip alabilir ama kuruyemişçiler, şekerlemeciler, pastaneler, yerel marketler, süper marketler ve bakkallar bu sene firik satamayacak.

Firik satışı yasaklanmıştır. Satanlar hakkında ceza-i işlemler uygulanacaktır. Hem firiğin satıldığı yere firik temin edenlere hem de satışını yapanlara gerekli cezalar verilecektir. 2 bine yakın üyemize mesaj olarak bu bilgilendirmeleri yaptık. Üzerine basarak söylüyorum, şekerlemeciler, bakkallar ve market firik satışı yapamayacak fakat imalat yapan firmalara kendi iş yerlerinde firik satışı serbest. Vatandaşlarımız buradalardan alabilecekler.”

“HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN”

Önümüzdeki süreçte de firik satışının açıkta yapılmasına izin verilmeyeceğini anlatan Özsoy, “Kahramanmaraş’ta öyle zannediyorum firik satışı bir daha açıkta yani dışarda, yollarda, toz alabilecek bir yerde satılmasına izin verilmeyecek. Biz buna asla müsaade etmeyeceğiz. Hijyenik olmayan yerlerde firik satışı yapılmayacak. Bazı arkadaşlarımız bize kızabilir ama bakkal bakkallığını, şekerci şekerciliğini yapsın. Bugün firik ayak altına düştü, berberler dahi firik satıyordu. Berberde firik satılır mı kardeşim. Marangoz firik satıyordu. Buna da bir dur demek lazım. Herkes kendi işini yaparsa alışverişler daha güzel olur. Kahramanmaraş’ta kayıtlı 50-60 firma var ama fason yapan 550-600 tane firma var. Bugün araçlarda, belediye parklarında, yol kenarlarında herkes firik satıyor. Bu insanlar bizim insanımız, kimseye iyilik yapmıyoruz. Bir ara arabada tatlı modası çıktı, bu sene izin vermedik. Gerçekler bazen acı olabilir ama firik satışının hijyenik koşullarda yapılması gerekir, yapmayanlara da müsaade etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

“MARKETLER 9’A, BAKKALLAR 12’YE KADAR AÇIK OLABİLİR”

Sokağa çıkma yasağının duyurulduğu gece yaşananlara ilişkin de sorularımızı yanıtlayan Özsoy, “Sokağa çıkma yasağının uygulandığı hafta sonu çeşitli spekülasyonlar oldu. Burada şuna dikkat etmek lazım. Bazı arkadaşlar 30 metrekare iş yerine bile ruhsatta market yazdırmışlar, bu arkadaşlar da dahil sabah 9’da açıp, akşam 9’da kapatacaklar ama bakkallar 12’ye kadar satışlarına devam edebilirler. Kuruyemişçiler de satışlarını 12’ye kadar sürdürebilir. Telaşa gerek yok, Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz çok büyüktür. Halkımızdan şunu rica ediyorum, ekmek noktasında büyük sorunlar oldu. Bakkal ve marketler kapandı, bu sefer Halk Ekmek büfelerinde ve fırınlarda yoğunluk oluştu. Virüs bu kalabalıklarda yayılmıyor mu? Yetkililerimiz buna da dikkat etmeli. İnsanlarımız da lütfen telaş yapmasınlar. Lütfen iki tane ekmek lazımsa beş tane ekmek almayalım. Geçen hafta sonu çıkan ekmeğin ardından Pazartesi günü çıkarılan ekmeklerin 200 binden fazlası çöpe gitti. Yazık bu insanlara, israf etmeyelim. 3 ekmek lazımsa 3 tane alalım. Bunun yerine 5 tane alıp, bayata bırakmanın gereği yok. Muhtarlıklara bedava dağıtıldı ekmekler. Yettiği kadar alalım, çünkü dünyadaki herşey ekmek üzerine kurulmuştur, herkes ekmek için çalışır” şeklinde konuştu.

“BAKKALLARIMIZ ZATEN YAPMAZ, FIRSATÇILIĞA İZİN VERMEYİZ''

Oda olarak fırsatçılığa kesinlikle izin vermeyeceklerini aktaran Özsoy, “Yasağın açıklandığı gece fırsatçılık yapıldığına dair haberler gördük. Bizim bakkalımız fırsatçılık yapmaz. Bizim küçük esnafımız fırsatçılık yapmaz ama büyük ulusal marketler fırsatçılığı yaptılar. Bu hafta ulusal marketler de bunu yapamayacak çünkü Ticaret İl Müdürlüğümüz ile de görüşmeler yapıldı, onlar da denetlemeler yapacaklar. Lütfen vatandaşlarımız ihbar hattını alarak bu tür olumsuzluklar olduğunda oraya bilgilendirme yapsınlar. Vatandaşlarımız lütfen evde kalsınlar, evde de hayat güzel. Evlerimize de alıştık, aslında bizim bakkal ve şekerlemecilere de bir istirahat oldu” dedi.