Dr. Tülay Aydın, Öğretim Görevlisi Şerife Durna ve Avukat Emine Nalçacı gibi isimlerin yer aldığı söyleyişide başarı ve kadın üzerindeki güçlükler anlatıldı. Ayrıca iş hayatlarında başarılı olan kadınlar kendilerinden de örnekler vererek hayatın zor yönlerini de anlattılar.

Kahramanmaraş sosyal bilimler Lisesi, öğrencileri söyleyişin kendileri için çok verimli geçtiğini söylediler.

‘Her 10 Kadından 2’sinin Fiziksel Şiddet Gördüğü Gerçeği İle Yüz Yüzeyiz’ diyen Avukat Emine Nalçacı sözlerine şöyle devam etti; “öğrenci arkadaşlarımın hepsinin dünya kadınlar gününü kutluyorum. 8 Mart kadınların haklarını elde etmek için, mücadele ettikleri ve bu mücadelede canlarını yetirdikleri bir gündür. Tarih boyunca toplumun her kesiminde kadın haklarını elde etmek için kadın mücadele etmiş haklarını elde ederken bir taraftan da canlarını yitirmişlerdir. Takvimler 8 Mart 2020 gösterdiğinde bizlerin hala kadına karşı şiddeti, tecavüzü, tacizi konuşmamız utanç vericidir, insanlık ayıbıdır. Kadın hakları toplumun her kesiminin sorunudur. Her bir fert tarafından benimsenip kişileştirilmedikçe arzu edilen refah toplum yapısı oluşmayacaktır. Bildiğiniz üzere şiddet sadece fiziksel değil, cinsel olabilir, psikolojik olabilir, ekonomik olabilir. Bu veriler ışında dünyada her 10 kadın 4’ünün hayatının bir döneminde şiddet mağduru olduğunu görüyoruz. Hamile kadınların dahi hamilelik dönemlerinde her 10 kadından 2’sinin fiziksel şiddet gördüğü gerçeği ile yüz yüzeyiz. Bu karamsar verilerle bu tablolarla canınızı sıkmak niyetin değilim ben sizleri daha çok motive etmek istiyorum.

‘Kimse Kimseye Altın Tepside Bir Gelecek Sunamaz’

Nalçacı ; “Çünkü sizlere uzak biri değilim. 10 yıl geçti ama benim için 1 ay önce moralim bozuk arka bahçede oturuyor. Henüz inşaatlarla kirlenmemiş zeytin ağaçlarını seyrediyor gibiyim 10 yıl geçti ama çok hızlı geçti. Bu süreçte her şey yolunda gitmedi. Lise döneminde çalışmama rağmen hayal kırıklıklarım, üzüntülerim, kalp kırıklıklarım çok oldu. Odamın mavi boyaları vardı. Gözyaşıma çok şahit oldular ve hocam beni buraya çıkarmadan önce çok güzel anlattı. Ama ekonomik olarak iyi bir ailem yoktu ve hep ofiste çalışan arkadaşlarıma da stajyer avukatlara da ve genç avukatlara da söylediğim bir şey var. Kimse kimseye altın tepside bir gelecek sunamaz. Size de sunmayacak, ailenizin durumu olabilir sizi özel okulda okuta bilir iş kurabilir ancak bunları hepsi bir yere kadar bu iş, bu azim sizin bedeniniz de bileğinizde dilinizde yoksa olmayacak devamı gelmeyecek kendi hayatınız için sadece sizin mücadele etmeniz, sizin inanmanız ve bu işi sizin başarmanız gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından Söyleyiş soru ve cevap şeklinde son buldu.
Haber: Gökhan Çalı