Ksü Öğretim Görevlisi, Tarihçi,Yazar Şevki Karabekiroğlu, Aksu Haber mikrofonlarına yaptığı açıklamada Kahramanmaraş’ın geçen yüzyıllar içerisinde değişime uğrayan eski isimlerin tarihini anlattı.

İşte Kahramanmaraş’ın geçen yüzyıllar içerisinde değişime uğrayan eski ismleri…

Kahramanmaraş'ın en eski adına Asur kaynaklarında rastlanmaktadır. Asur kaynaklarındaki bilgilere göre, bu yörelerde Geç Hitit Devleti'nin adı "Gurgum" olarak geçmektedir.

O dönemlerde Kahramanmaraş'ın adıda Markasi olarak biliniyordu. Romalılar M.S. 17. dönemine kadarda "Markasi" adı kullanıldı. Romalı İmparator Kalligula,  Babası olan Germanikus'un adını bu Şehre verdi. Romalılarda bundan sonra şehrin adına "Germanike" diye söylediler. Bu İsim Bizanslılar zamanındada kullanıldı.

Bizanslılardan Arapların eline  geçtiği zaman "Mer'aj","Mar'aş" adları'da söylendiyse de, tekrar Bizanslıların eline geçtiği zaman "Marasion" olarak anılmaya başlandı. Bir ara "Markasi" diye de söylendi.

Osmanlılar zamanında kolay söyleme bakımından, biraz değişikliğe uğrayarak "Maraş" adını aldı.

1973 yılına kadar "Maraş" olarak söylendi.

Kurtuluş Savaşı zamanlarında Şehir Halkının gösterdiği olağanüstü direniş ve Kahramanlıklardan dolayı  T.B.M.M.’nin kararı ile 7 Şubat 1973 de Kahramanlık unvanı eklenerek "KAHRAMANMARAŞ" adını aldı.

Osmanlı'dan günümüze çok büyük bir tarihi barındıran Kahramanmaraş’ın tarihi kaynaklarda bugünkü bilinen ismiyle günümüze gelene kadar şehrin adının değişikliğe uğradığı biliniyor.