Bilim insanları, tıpkı Matrix'te olduğu gibi beyne bilgi yüklemenin yakın zamanda uykuya dalmak kadar kolay olacaklarını söylediler. Araştırmacılar, bilgilerin insan beynine çok kısa sürede direkt aktarabilecek ve insanlara kısa zamanda yeni yetenekleri öğretebileceklerini iddia ediyorlar. Bu gelişmeyi, Matrix tarzı hızlı ve yeni bilgileri anında öğrenebilecekleri bir yazılımın ilk adımları olarak tanımlıyorlar. Çoğumuzunda hatırladığı gibi Matrix'in ünlü Neo karakteri, yüklendikten saniyeler sonra Kung fu yapabiliyordu.

Çalışmalar, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan HRL Laboratuvarı tarafından yürütüldü.

Merkezi Kaliforniya'da olan HRL laboratuvarı araştırmacıları, henüz Matrix'teki kadar gelişmiş bir yazılıma ulaşmasalar da, yükleme yolu ile öğrenmeye dair ilk adımları atmış bulunuyor. Araştırmanın ilerleyen zamanlarında deney olarak eğitimli bir pilotun beynindeki sinyalleri üzerinde çalışıldı ve elde edilen bilgiler acemi pilot adaylarına aktarıldı. Çalışma kapsamında katılımcılar öncelikle iki gruba ayrıldı. Daha sonra iki grubun da başlarına, üzerinde elektrotlar bulunan başlıklardan takıldı ve beyinlerine bilgi aktarılacağı söylendi. Ancak geliştirilen teknik, bu gruplardan yalnızca bir tanesine uygulandı ve böylece çalışmanın yaratabileceği plasebo etkisi de gözlemlenmiş oldu.  Bu adaylar aynı zamanda uçuş simülatöründe pilotluk yapmayı öğreniyorlardı. Bu araştırmalar sonucunda acemi pilot adaylarına aktarılan bilgiler, %33 oranında daha iyi öğrenmeye fayda sağladığı görüldü.

Yapılan Bilimsel Araştırmalar

Dr. Matthew Philips, geliştirdikleri sistemin türünün ilk örneği olduğunu ve bunun bir beyin uyarım sistemi olarak tanımlandığını belirtiyor. Geliştirilen bu yöntem aslında 4000 yıl öncesine dayanıyor. Eski Mısırlılar acıyı uyarmak ve dindirmek için elektrikli balıkları kullanmışlardır. Hatta Benjamin Franklin bile kendine akım uyguladığı bilinmektedir. Ancak 2000'lerin başlarında bu yöntemlerin titiz, bilimsel araştırması başladı ve bu araştırmayı mümkün olan en etkili şekilde hedeflemek ve kişiselleştirmek amaçlandı. Bütün bu gelişmeler, bizlere bilim kurgu filmi gibi gelebilir. Fakat bu yeni yöntemin arkadasın büyük bir bilimsel dayanak bulunuyor. 

Yeni bir bilgi öğrendiğiniz zaman, beyniniz fiziksel olarak değişir. Nöroplastisite olarak adlandırılan bu süreçte, bağlantılar oluşturulur ve güçlendirilir. Öyle görünüyor ki, beyindeki konuşma ve hafıza gibi belirli fonksiyonlar, beynin bazı bölümlerinde konumlanmış durumda. Dr. Matthews araç kullanma, sınava hazırlanma ya da dil öğrenme gibi belirli şeylerde bu yeni yöntemin kullanılacağını söylüyor.