SAĞLIK

Dondurulmuş besinler çözdürülürken yapılan en sık hatalar neler?

Abone Ol

Yaz sezonunda sebzelerin pişirilerek hazırlandığı konserveler kış için mutfaklarda büyük bir öneme sahip. Fakat konserve yapımında bazı dikkatsizlikler zehirlenme gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, konserve yapımı nasıl olmalı?

Ancak konservelerin hazırlanma aşamasında nelere dikkat etmek gerekiyor.

Diyetisyen Ayça Parlakyiğit’e göre dondurulmuş besinler en az 4-6 ay kadar taze bir şekilde saklanmasının önemine vurgu yaptı.



Diyetisyen Ayça Parlakyiğit sözlerine şöyle devam etti;

“Yaz mevsiminin artık sonlarına gelmeye başlıyoruz bu süreçte evlerde kışa hazırlık dönemi de başlamış durumdadır. Mevsimine uygun meyve ve sebzelerin saklanması için en yaygın ve güvenilir yöntemlerden biri de buzlukta saklamaktır. Bu yöntemde en çok akıllara takılan sorulardan biri de besin değerlerinde kayıp olup olmadığıdır. Öncelikle makro besin ögeleri olan karbonhidrat protein ve yağ gruplarında gözle görülür derecede bir kayıp olmamaktadır. Aynı şekilde kalori değerinde de bir değişiklik yoktur. Fakat mikro besin ögeleri olan vitamin ve mineral değerlerine bakıldığında ısıya dayanıksız olan C vitamini ve B grubu vitaminlerinden olan folatta kayıplar görülebilmektedir.

Dondurulmuş besinler çözdürülürken ise en sık yapılan hatalardan biri ise sıcak işlemlerin kullanılmasıdır. Bu işlem ile beraber besin kayıpları da artmaktadır. Burada kullanılabilecek en doğru yöntem ise buzdolabında çözülmesidir.

Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri ise en çok merak edilen bir diğer konudur. Yapılan çalışmalarda dondurulmuş besinler en az 4-6 ay kadar taze bir şekilde saklanabilmektedir. Bu süreci aşmamak adına ise paketlenen besinlerin üzerine tarih yazılarak bu süre içerisinde taze bir şekilde tüketmek için kullanılan pratik bir yöntemdir.

Eğer bu 4-6 aylık saklanma süresi geçmiş olursa besin değeri kayıpları görülebilir. Aynı zamanda besinler tazeliğini kaybedebilir ve tatlarında değişiklik görülebilir.”

Haber: Gökhan ÇALI

Abone Ol