ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyonun medya birimi, Irak güçleri ile Kürt peşmergelerin Kuzey Irak'ta ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyonun Bağdat'taki sözcüsü ateşkesin bütün cepheleri kapsadığını belirtti.

Rabia Sınır Kapısı Irak Ordusu'nun Kontrolünde

Irak ordusu, son olarak Irak-Suriye sınırındaki Rabia sınır kapısını ele geçirdi. ABD'nin Erbil'den Suriye Demokratik Güçleri'ne silah sevkiyatı yapmak için kullandığı iki güzergahtan biri el değiştirdi. Irak ordusu sevkiyat için kullanılan diğer sınır kapısını da kontrol altına almak için harekete geçti.

Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri, Irak-Suriye sınırındaki Rabia gümrük kapısını ele geçirdi.

ABD, Suriye'deki Rakka ve Deyrizor'da DAEŞ'e karşı savaşan Suriye Demokratik Güçleri'ne silah sevkiyatını bu kapı üzerinden yapıyordu.

ABD Silah Sevkiyatı Yapıyor

Erbil havalimanınan indirilen silahlar TIR'larla Rabia sınır kapısından geçirilerek Suriye'ye ulaştırılıyordu. Peşmergenin Rabia bölgesinden çekilmesiyle sınır kapısı Bağdat'ın kontrolüne geçti. Peşmerge güçlerinin Ovaköy sınır bölgesinin bulunduğu alandan da çekildiği belirtiliyor.

Yarubiye olarak da anılan Rabia, ABD yönetiminin Suriye Demokratik Güçleri'ne silah sevkiyatı yaptığı iki güzergahtan biri. İkinci güzergahı Malikiye bölgesinde bulunan Semelka sınır kapısı oluşturuyor. Bu bölgede peşmerge güçleriyle Irak ordusu arasında çatışma yaşandı belirtiliyor.

Tıllerson'dan Bağdat’a mesaj

ABD, Kuzey Irak'ta ordu ile peşmerge güçlerinin karşı karşıya gelmesinden endişeli olduğunu duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Rex Tillerson İsviçre'den Bağdat'a mesaj gönderdi.

Irak Başbakanı Haydar İbadi'den Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin müzakere teklifini kabul etmesini istedi.

Tillerson, "Kuzey Irak'ta geçen ay ortaya çıkan gerilim kaygı verici. Her iki tarafa da Irak ve peşmerge güçleri arasındaki çatışmalardan kaçınmaları çağrısında bulunuyorum. Ayrıca Başbakan İbadi'yi, Erbil'in Irak anayasası temelinde müzakereler için yaptığı teklifi kabul etmeye davet ediyorum" dedi.

Bu açıklamanın ardından Tillerson ve İbadi bir telefon görüşmesi yapmıştı. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin havalimanlarını ve sınır kapılarını federal yönetime teslim etmesi gerektiğini söylemişti.