Lübnan Başbakanı Hariri, bu hafta içerisinde iki kez Riyad'a ziyarette bulunmasıyla dikkati çekmişti.

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü sebebiyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı.

Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in, 21 Ocak 2016'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında, Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik temsilciliklerine yönelik saldırılar sonrasında Tahran'ı kınama kararında çekimser oy kullanması ve Kahire'deki Arap Birliği toplantısında Hizbullah'ın terör örgütü olarak zikredildiği karar metnine itiraz etmesi, geçen yılın ilk aylarında ilişkilerdeki gerilimi tırmandırmıştı.

Bunun üzerine Riyad, Lübnan güvenlik birimlerine yapacağı 4 milyar dolarlık yardımı iptal etmiş, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkeler de güvenlik gerekçesiyle vatandaşlarına Lübnan'ı terk etme çağrısında bulunmuştu. İran'ın Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'ın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın, Suudi Arabistan'a yönelik sert açıklamaları da gerilimi bir üst seviyeye taşımıştı. Suudi Arabistan'ın hamlesiyle KİK ve Arap Birliği de Hizbullah'ı terör örgütü ilan etmişti.

Lübnan'da ekim sonunda Cumhurbaşkanı seçilen Avn, göreve geldikten sonraki ilk ziyaretini beraberindeki sekiz bakanla Körfez ülkelerine gerçekleştirerek ilişkileri yumuşatma adımı atmıştı.