Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Zeytin Dalı Harekatı kapsamında ilerleyişi devam ediyor. Zeytin Dalı Harekatı’nın 47. gününde Cinderesi kuşatıldı. TSK ve destek verdiği ÖSO güçleri, terör örgütü PKK/PYD’nin kontrolündeki Afrin merkezine ulaşmada önemli aşamalardan biri olan Cinderesi’ne girdi.

Mevziler ele geçirildi

Afrin’e bakan istihkam mevzilerini ele geçiren TSK ve ÖSO, Cinderesi şehir merkezinde meskun mahal operasyonlarına başladı. Türk savaş uçakları dün öğleden sonra Cinderesi’nde tespit edilen terör hedeflerini bir bir bombalayarak temizledi. TSK ve ÖSO güçleri ise karadan Cinderesi kent merkezine ilerleyişini sürdürdü.

Sızma operasyonu

Cinderes’te kuşatmanın tamamlandığı ve şehir merkezine yönelik sızma operasyonu gerçekleştirildiği öğrenildi. Kuşatmaya katılan topçuların atışları ve helikopterlerle 70 teröristin öldürüldüğü öğrenildi. TSK ve ÖSO birlikleri, Kefer Cenne ve Meydanki Barajı doğu hattını da terör örgütünden temizledi. Afrin ilçe merkezine 7 kilometre mesafeye kadar yaklaşan TSK ve ÖSO birliklerinin son ilerleyişi ile Afrin ilçe merkezinin fiili kuşatması başlamış oldu.

Yürüyüş sürüyor

Afrin doğusunda Halebiyye, Katma, Meşhalet köylerinde kontrolü sağlayan TSK-ÖSO ittifakının Afrin merkeze yürüyüşü devam etti. Doğuda devam eden yürüyüşe ek olarak Raco yönünde Mabadlı kasabasının da düşmesi ile Afrin kuşatması doğu, kuzey ve batı yönünden tamamlanmış olacak

Pkk'nın en büyük kampı ele geçirildi

Raco zaferi sonrası tüm cephelerde çözülen PKK terör örgütünün Suriye’de faaliyet gösteren en büyük terör kampı 7 Mart günü yaşanan çatışmalardan sonra TSK ve ÖSO birlikleri tarafından ele geçirildi. Baas rejiminin 1970’li yıllarda inşa ettiği Kefer Cenne Askeri Kampı, (muasker) 2013 yılından bu yana PKK tarafından terör eğitim alanı olarak kullanılıyor. Suriye genelinde en büyük terör eğitim alanı olan Kefer Cenne kampına, Şehit Refig isimli örgüte Türkiye’den katılan ve öldürülen teröristin adını veren PKK’nın bugün ele geçirilen kampta 20 binden fazla teröristi eğittiği bildiriliyor.

Batılılar burada eğitiliyordu

Esed rejiminin askeri alan olarak üçe ayırdığı kamp alanı izci, gençlik ve askeri eğitim amaçlı kullanılıyordu. PKK’nın 5 yıldır kullandığı, tamamı ormanlık alan olan Kefer Cenne kampında, İngiliz, Rus, ABD, Alman ve Fransızlar başta olmak üzere yüzlerce batılı uzman eğitim verdi. Kefer Cenne kampında 6 yıldır eğitim gören binlerce militan arasında Türkiye’den gelen TKP/ML, PKK, THKP-C/MLSPB, MKP, TKEP-LENİNİST, TİKB, DKP, Devrimci Karargah, MLKP gibi örgüt militanları da yer alıyor.

Savunma hattını kırdık

TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı’nın 47. gününde Afrin’in Kafr Cenne köyünü teröristlerden arındırdı. TSK ve ÖSO, Afrin’in kuzeydoğusundaki Şeran beldesine bağlı Kafr Cenne ve Maçale köyünü terör örgütleri YPG/PKK-DEAŞ’tan kurtardı. Kafr Cenne, Afrin’e kuzeydoğudan açılan yolu kontrol etmesi, PYD/PKK’nın doğu kanadındaki önemli savunma hatlarından biri olmasıyla önem taşıyor.

Son büyük yerleşim yeri

Ayrıca, Kafr Cenne, Afrin ilçe merkezinden önceki son büyük yerleşim. Afrin, bir ilçe merkezi ve Racu, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderes, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 belde merkezinden oluşuyor. PYD/PKK, harekat sinyallerini aldığı dönemde tüm yığınak ve savunma hatlarını Afrin ilçe merkezinde oluşturmuştu. Beldelerdeki sivilleri de canlı kalkan yapabilmek için ilçe merkezine taşımıştı. TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ’ın işgalindeki Afrin’de 4’ü belde merkezi, 122’si köy, 30’u kritik nokta olmak üzere toplam 156 bölgeyi kontrol altına aldı. PKK/PYD’nin 2013 yılından bu yana terörist yeştirdiği ‘Kefer Cenne’ kampına girin ÖSO birlikleri teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın dev posterini araçlarla çekerek yıktı. PKK’yi simgeleyen paçavlar da asılı bulundukları yerlerden indirilerek yakıldı.

2960 terörist öldürüldü

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik kara ve hava operasyonları hız kesmeden devam ediyor. Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2960 oldu.

Cephanelik havaya uçtu

Cinderesi’nde terör örgütünün bir mühimmat deposunu tespit eden ÖSO birlikleri, bölgesi uçaksavarla ateş altına aldı. Atışların ardından mühimmat deposu büyük bir gürültü ile havaya uçtu.

Afrin’den çıkışa hala izin yok

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Afrin’den ayrılmak isteyen ancak ‘’yerel yetkililer’’ tarafından engellenen sivillerin durumundan endişe duyduklarını söyledi. Bölgeden sivillerin ayrılabilmesi için sahadaki bütün taraflarla görüştüklerini söyleyen Haq, ‘’Yerel yönetimler ile kimleri kastediyorsunuz? Bunlar YPG/PKK terör örgütü mü?” sorusuna ‘’Evet onlar da dahil’’ yanıtını verdi.