Asgari ücretlinin sene sonuna doğru 2. vergi dilimine girmesi sebebiyle net maaşı 1.404 Liranın altına geriliyordu. Maliye Bakanlığı ise vergi diliminden kaynaklı asgari ücrette yaşanan azalmanın önüne Asgari Geçim İndirimi ile geçileceğini açıklamıştı.

ASGARİ ÜCRETTE UYGULAMA ESASLARI BELİRLENDİ

Bakanlık, net ücretlerin 1,404 TL'nin altına düşmesi sonucu sadece 1,404 TL ile bunun altına düşen tutar arasındaki farkın ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik olarak yapılan yasal düzenlemenin uygulama esaslarını belirledi.

AGİ'YE İLAVE EDİLECEK

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan gelir vergisi genel tebliğine göre, sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere, 2017 yılı Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecek.

2018’DE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Bugün için asgari ücret, bekar bir işçi için brüt 1.777,5 lira; kesintiler sonrası çalışanın eline ise 1.404,6 lira geçiyor. Kapıcılar içinse net asgari ücret, 1.510,87 lira. 2018’de ne kadar artacağına dair bir açıklama bulunmuyor ancak geçen seneki oranlar çerçevesinde artarsa 1.510 lira civarlarına yükselebilir.

ASGARİ ÜCRET BİN 510 LİRA OLABİLİR

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan 2018'de asgari ücret konusunu kaleme aldı. İşte Noyan Doğan'ın asgari ücret yazısı:

Yaklaşık 7 milyon çalışan için kritik döneme girildi. 2018 yılında geçerli olacak asgari ücret tutarı için işçi, işveren, hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu masaya oturacak ve pazarlıklar başlayacak.

Kısaca, aralık sonuna kadarki süreçten bahsedeyim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplanacak komisyonda, Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) olacak. Pazarlıklar, Aralık sonuna kadar sürecek ve yılsonunda yeni asgari ücret belirlenecek. Bugün için asgari ücret, bekar bir işçi için brüt 1.777,5 lira; kesintiler sonrası çalışanın eline ise 1.404,6 lira geçiyor. Kapıcılar içinse net asgari ücret, 1.510,87 lira.