Seçim güçlüğü yaşayan 65 yaş üzerindeki vatandaşlar için 65 yaş aylığı büyük kurtarıcı. Peki 65 yaş aylığı nasıl alınır, 65 yaş aylığı almak için nereye başvurulması gerekir? Yaşlılık maaşı kimler alabilir? Yaşlılık maaşı ne kadar? Yaşlılık maaşı almak için hangi şartlar gerekli? İşte 65 yaş aylığı hakkında merak edilenler.

Yaşlılık maaşı nedir?

Yaşlılık aylığı, çalışma hayatının normal olarak sonlanması sonucunda belli şartların yerine getirilmesi sonucu bağlanan aylıktır.

65 yaş aylığı için bu formu doldurmalısınız.

İŞTE YAŞLILIK MAAŞI ALABİLENLER

65 yaşını doldurmuş olan, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, Bağkur) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemeyen, Muhtaçlık sınırından az geliri (2017 itibarıyla 423 lira) olan ve bu durumu valiliklerce ya da aymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığı almak için başvuru yapabilir.

Aylıksız yaşlı kalmayacak

YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR ÖDENİR?

■Aylık bağlama işlemleri, defterdarlıklar /mal müdürlükleri tarafından tüm belgelerin eksiksiz olarak ulaşmasıyla ve geliş sırasına konularak yapılıyor.

■İlk ödeme, herhangi bir Ziraat Bankası şubesi tarafından daha sonraki ödemeler ise herhangi bir PTT şubesi kanalıyla yapılır.

■2017 yılının ikinci dönemi için ödenecek 1 aylık 2022 maaş tutarı 251,48 TL, üç aylık maaş tutarı ise 754,45 TL.

Öncelikle valilik veya kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınacak.İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınacak.Alınan belgeler ‘SGK-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınması gerekiyor.

2018'DE YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2018 yılının birinci döneminde yani Ocak ve Haziran ayları arasında ödenecek 1 aylık maaş tutarı: 261,54 TL, üç aylık maaş tutarı ise 784,64 TL, 2018 yılının ikinci döneminde yani Temmuz-Aralık arasında ödenecek 1 aylık maaş tutarı: 270,70 TL, üç aylık toplam maaş tutarı ise 812,10 TL olarak ödenecek.

Yaşlılık maaşı nereden alınır?

İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir Ziraat Bankası şubesi tarafından, daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubesi kanalıyla yapılır.

Ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olmayıp sosyal yardım niteliğinde. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödeniyor. Üç ayda bir ödenen bu aylık 2017 itibarıyla 705 lira (aylık 235 lira) olarak uygulanacak.