Ortaya koyduğu ürün ve çözümlerle Türkiye ekonomisine katkıda bulunan Aselsan, mevcut bilgi birikimiyle sivil alandaki çeşitli ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çözümler sunuyor. Yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarıyla birçok yenilikçi ürün üreten firma, dünyada sadece 3 ülkede imal edilen sayısal takograf cihazını üreterek önemli bir çalışmaya imza attı.

Yenisafak.com olarak her hafta bir milli ve yerli projeyi sizlere aktarıyoruz. Bu hafta da yerli olarak üretilen STC-8250 A Sayısal Takograf Cihazı’nı ele alacağız.

Sadece 3 ülke üretiyordu, 4. ülke Türkiye oldu

Sayısal takograf cihazı 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesini kapsayan 51 AETR (Uluslararası Karayolu Taşımacılığına Dahil Araç Mürettebatının Çalışmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi) ülkesindeki araçlarda kullanılıyor.

AB Regülâsyonu gereksinimlerini karşılayan cihaz, dünyada 3 AB ülkesinde sadece 3 firma tarafından üretilebiliyor.

AB Ortak Araştırma Merkezi’ndeki (JRC) Birlikte Çalışabilirlik Testlerini (IOT) başarılı bir şekilde geçerek sertifikalandırılan STC-8250A cihazı ile Aselsan, dolayısı ile de Türkiye dünyada 4. üretici ve tedarikçi oldu.

AB'de yürürlüğe girmesi planlanan akıllı (smart) Sayısal Takograf Cihazının geliştirme faaliyetleri de devam ediyor.

Özellikleri dikkat çekiyor

Avrupa Birliği (AB) normlarıyla uyumlu, sürücü faaliyetleri ile ilgili hız bilgilerini ve belirli aralıklardaki (günlük, haftalık, aylık vb) araç kullanma zamanlarını, ihlalleri, cihaz kurcalama ve kurcalamaya yönelik girişimleri otomatik olarak güvenli bir şekilde kaydeden cihaz, kayıtları en az bir yıl saklıyor.

Elde edilen kayıtların değiştirilmesine de izin vermeyen ürün, istenmesi durumunda kayıtların aktarılmasına ve incelenmesine, dolayısı ile de ihlal durumlarının tespit edilmesine yarayan üst seviye Ortak Kriterler kripto güvenliğine (Common Criteria (CC) EAL4+ seviyesinde) sahip bir araç kayıt cihazı olarak dikkat çekiyor.

Tüm testler tamam

Gerçekleştirilen fonksiyonel ve CC EAL4+ güvenlik testlerinin tamamını başarılı bir şekilde geçen STC, İtalya'daki Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi'nde (Joint Research Center (JRC)) Birlikte Çalışabilirlik (Interoperability (IOT)) testleri neticesinde JRC'den IOT Sertifikası aldı. Cihazın üretim, satış ve pazarlaması için gerekli Tip Onay Belgesi de T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alındı.

Tip onaylı STC, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR)'ye paralel olarak 21.05.2010 tarih ve 27587 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Hakkındaki Yönetmeliğin" Ek-1B'sine uyumlu bir ürün.

Kaynak : Yeni Şafak