Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile YEKA Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası ve Ar-Ge Merkezi Temel Atma Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, tesisin Konya'da kurulacak enerji paneli tarlasının ilk adımı olduğuna vurgu yaparken, ikinci bir ekonomik sıçramanın dinamiğini oluşturacak şekilde enerji stratejilerini yeniden ele aldıklarını söyleyen

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tesisin bin kişiye iş imkanı oluşturacağını belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Bundan 15 yıl önce kaynağınız nedir diye soranlara kaynağımız Türkiye dedik. Türkiye'nin kaynaklarını harekete geçirip Türkiye'ye kazandıracağız dedik. Türkiye'nin var olan kaynaklarını teker teker harekete geçiriyoruz.

Bugün temelini atacağımız fabrika örnek bir girişimdir. Kore'ye yaptığımız ziyarette küresel Kore firmalarının Türkiye'nin geleceğine güvenip Türkiye'de daha fazla yatırım yapmak istediklerini gördük.

Burada temel atılacak fabrika Konya'da 20 milyon metrekare alanda kurulacak enerji paneli tarlasının da bir adımı olacak. Bu adımın cari açığı düşürmeye yönelik ciddi bir adım olduğunu da belirtmek isterim.

Bugün yenilebilir enerji kaynağımız yüzde 32'lere çıkarmış bulunmaktayız. Önemli bir ilerleme ama yeterli görmüyoruz. Bu fabrikanın yanıda ondan daha fazla önemsediğim bir AR-GE merkezinin kuruluyor olması. Bu tesis 12 ay içerisinde bitecek ve ilk ürün hattan çıkmış olacak.

Bir ülkenin gelişip kalkınması ne kadar enerji ürettiğine bağlıdır. Bugün temeli atılacak tesislerin toplam tutarı 500 milyon dolardır.

Törende Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da bir konuşma yaptı. Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları şöyle;

2013 yılından beri maruz kaldığımız onlarca ekonomik ve siyasi saldırıya rağmen birilerinin içini kurt gibi kemiren sorulara bu açılış işle cevap vermiş oluyoruz.

Bugün bize dayatılmaya çalışılan suni ekonomik gündemleri elimizin tersi ile itiyoruz.

Dünyanın en büyük nükleer, güneş ve rüzgar her alanda attığımız adımların yanında dünyanın en büyük fotovoltaik sahasını inşa edecek olan bu fabrika yatırımını yapacağız.

15 yıldır Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hayata geçirilen tüm projelerde ülkemizi 3 kattan fazla büyüttük

Halkımızın refah ve huzurunu da bunun ötesinde artırdık.

Enerji de bu büyümenin en lokomotif halkalarından birisi oldu

15 yılda kamu ve özel sektör birlikteliğinde toplamda 100 milyar dolarlık bir yatırımı hayata geçirdik

32 bin megawatt kurulu gücümüzü bu senenin sonunda 85 bin megawatt'ın üzerine çıkardık

Her yıl gerek üretimde gerekse tüketimde rekorlar tazeledik. Cumhurbaşkanımızın koyduğu 2023 ve 2053 hedefleri doğrultusunda bu seviyelerin de yukarısına taşıma noktasında her zamankinden daha çok çalışmak zorundayız

İkinci bir ekonomik sıçramanın dinamiğini oluşturacak şekilde enerji stratejilerimizi yeniden ele aldık.

Yüzde 80'nin yerli mühendisler ile bu AR-GE merkezini kurduk. Bu yatırım binin üzerinde istihdam sağlayacak.

Birileri içeride ve dışarıda iftira yarışına girecek biz ise çok çalışarak millete hizmette bir birimiz ile yarışarak bu bayrağı daha da yukarı taşıyacağız.

Milli olmayanların nüfus kağıdını taşıdığı ülkesini 50 bin dolara nasıl sattığını gördük.

Kaynak : Yeni Şafak