Kipaş Holding Anadolu’nun En Köklü Ve Büyük Gruplarından Biri. Başta Tekstil Olmak Üzere Kağıt, Çimento, Enerji Ve Gıda Sektörlerinde Faaliyet Gösteriyor. Sanayi Ağırlıklı Grup İstikrarlı Bir Büyüme İvmesine Sahip. Geçtiğimiz Yılı 4.5 Milyar TL’lik Ciro İle Kapattıklarını Açıklayan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Bu Yılın Sonunda Da Cirolarının 6 Milyar TL’yi Bulacağını İfade Etti. Grup Önümüzdeki Dönemde De Büyüme Konusunda Mola Vermek Niyetinde Değil. Halihazırda 500 Milyon Dolarlık Bir Yatırımla Yeni Bir Kağıt Tesisi İnşasını Sürdüren Grup Bu Yatırımla Birlikte İthal Edilen Ürünlerini İhraç Etmeye Başlayacak.

İçinde Bulunduğumuz Dönemde Döviz Kurlarındaki Oynaklığa Odaklanan Grup, İhracat Faaliyetleri Nedeniyle Risklerini Dengeliyor.

Son Yıllarda Yaşadıkları Büyümelerle Beş Yıl Öncesine Göre Üç-Dört Katı Büyüklüğe Ulaştıklarının Altını Çizen Hanefi Öksüz, Gelecek Beş Yılda Mevcut Büyüklüklerini İkiye Katlayabileceklerini Dile Getirdi.

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz Grubun Son Dönem Performansını Yatırımlarını Ve Gelecek Hedeflerini AYLIK İŞ EKONOMİSİ DERGİSİ CAPİTAL’E ANLATTI.

İşte Öksüzün dergiye yaptığı açıklamaları;

Sanayiciler İlk Olarak İstikrar İster, Birdenbire Döviz Fiyatlarındaki Artış Sanayicilerin Hesaplarını Altüst Ediyor. Borçlarımız Çoğalıyor, Müşterilerden Alacağınız Para Döviz Karşılığı Eriyor, Bir Kere Müşteriler Sıkıntıya Giriyor. Dolayısıyla Ani Döviz Yükselmeleri İstikrar Ve Dengeyi Tamamen Bozuyor. 2017 ve 2018’in Bugüne Kadar Olan Kısmında Dövizdeki Ani Sıçramalar Sanayiye Çok Zarar Verdi. Türkiye Büyürken İhracata Dönük Üretim Artışı Yapan Yatırımlar Yapmalıyız, Dışarı Satmalıyız.

Şimdi Avrupa’dan Borç Alıyoruz, Borç Aldığımız Parayı Bankalar Vasıtasıyla Sanayici Ve Vatandaşlarımız Kullanıyor. Bunun Bir Kısmı Yatırımcılara Gidiyor. Eğer İhracata Dönük Üretim Yaparak Gidiyorsak İstediğiniz Kadar Borç Alalım Ama Sorun Halkımızın Bu Borçu Alırken Arabanın Da Daha Lüksünü Alması. İhracata Yönelik Yatırımları Hızla Artırılmalı, Tasarrufa Ağırlık Vermeliyiz.

-2018’de Denim İhracatında Rekor Bilgili Olacak Diye Bir Beklenti Var. Sizde En Büyük Denimcilerden Birisiniz. Orada Nasıl Gelişmeler Var? Sizin İşleriniz Nasıl Gidiyor?

Denim De Büyük Şirketlerden Biriyiz Ama Ana İşimiz Artık O Değil. Türkiye Denim Yatırımını Çok Artırdı Ama Uzak Doğunun Da Yaptığı Kumaşları Artık Bırakmalı, Karı Yüksek Özel Ürünlere Dönmeliyiz. Kendimizi Bu Yönde Geliştiriyoruz.

-Kimlere Üretim Yapıyorsunuz?

-Bir Çok Denim Markasına Lüks Markalara Üretim Yapıyoruz. İhracatımız Oldukça İyi.

-2017’de İhracatınız Ne Kadardı?

- İhracatımız Geçen Yıl 200 Milyon Dolar Civarındaydı. 2018 Yılında Da 250 Milyon Dolar’ı Bulur.

- İhracatta Büyümeniz Ağırlıklı Hangi Ürünlerden Geldi?

- Her Kalemden, Kâğıttan Da Çimentodan Da Tekstilden De Geldi.

- 2017 Yılında Cironuz Ne Kadardı? 2018 Yılında Ciro Beklentiniz Ne Kadar?

- 2017’de 4.5 Milyar TL İdi. Bu Yılda 6 Milyar TL’yi Buluruz Diye Tahmin Ediyoruz.

- Cironuzun Sektörlere Dağılımı Son Yıllarda Değişti Mi? Bildiğim Kadarıyla Tekstilde Bir Azalma Oldu.

- Çimento Dolaylı Yoldan İhraç Oluyor. Çimento Da, İhracatçıya Ürün Veriyoruz KDV’si İlave Ödüyor, Sonra İhracat Belgesini Getirince Geri Veriyoruz.

- Suriye, Irak Gibi Yakın Ülkelerde Bu Ülkelerin İhracatları Geliyor, İç Piyasada Satıyoruz. Dolayısıyla İhracat Bizde Görünmüyor. Gelirlerin Sektörlere Dağılımı Çimento Ve Kağıt %25-25 Başa baş Da Diyebiliriz, Tekstil %35 Ve Enerjide %15.

- 2018’de Sizi En Zorlayan Konular Neler?

- Döviz Kurlarındaki Oynamalar.

- Bu Durumu Nasıl Dengeliyorsunuz?

- İhracatımız Olduğu İçin Dengeliyoruz, İhracatı Olmayan Şirketler Çok Büyük Güçlükler Yaşıyor. Bir De Tabii O Şirketlerde Bizim Müşterilerimiz, Onların Ödeme Güçlüğü Çekmesi Bizi Zorluyor, Tahsilatta Zorlanıyoruz.

“TARIMDA YÜKSEK VERİM GETİREN İŞLERE GİRMELİYİZ”

Hobi Olarak Başladık

Çiftçiliğe Hobi Olarak Başladık Ama Şimdi Oldukça Profesyonel Bir İş Oldu.

Bu Ailenin Eski İşi. Biz Çiftçi Çocuğu Uyuz, Çiftçilikte Var. İstanbul Teknik Üniversitesini Bitirip Mühendis Olduktan Sonra Çalışma Hayatıma Çiftlikte Başladım. Babam Çiftçiydi, Ona Yardımcı Oluyordum.

“EN TEKNİK ÇİFTÇİ”

Küçük Yaşlardan Beri Babamın Yanında Çalışırdım Ama 1980 De Askerliği Bitirip Gelince Çiftlikte İşe Başladım. 12 Eylül’den Sonra İlk Yıl Komutanlardan Biri Bize Bu Ödülü Vermişti. Türkiye’nin En Teknik Çiftçisi Olarak En Yüksek Ürünleri Almıştık.

O Zaman 950dönüm Arazimiz Vardı. Şimdi 8 Bin Dönüm Yaptık Ve Çok Modern Çalışmalar Yapıyoruz.

8000 Dönüm Arazi İle Türkiye’nin İlk 20 Çiftliğinden Bir Tanesiyiz.

500 Dönüm Üzüm Bağımız Var. Rusya’ya İhraç Ediyoruz.

TARIMDAKİ CİRO

Tarımdaki Ciromuz Diğer İşler Gibi Değil Çok Düşük. Ama Kahramanmaraş Tarımına Örnek Olsun, İnsanlar Kahramanmaraş’ta ‘Buda Yetişiyormuş’ Ve Desin İstiyoruz.

Çünkü Bizim Amerika, Kanada, Brezilya Gibi Çok Büyük Arazilerimiz Yok. Olanda Hızla Konut Alanı Oluyor.

Dolayısıyla Tarımda Bizim Daha Düşük Alanda Daha Yüksek Verim Getiren İşlere Girmemiz Gerekiyor. Biz De Bu Çalışmaları Yapıyoruz.

Neden Hayvancılık Yapmıyorsunuz?

Hayvancılık Yapmıyoruz. Çünkü Hayvancılık Türkiye İçin Çok Uygun Bir İş Değil, Çünkü Bizim Geniş Ortaklarımız Yok. Belki Doğu Anadolu Gibi Dağlık Yerlerde Olabilir. Kahramanmaraş Gibi Verimli Bir Ovası Olup Sanayileşmiş Şehirlerde Mera Ve Otlak Yok.

Kipaş Holding’in Yeni Hedefleri Nelerdir?

1- Ciromuz 2017’de 4.5 Milyar Tl İdi. 2018’de Bunu 6 Milyar Tl’yi Buluruz Diye Tahmin Ediyoruz.

2- Gelirlerimizin %25’i Çimento, %25’i Kağıt, %35’i Tekstil Ve %15’i Enerjiden Geliyor.

3- Çimento Ve Tekstilde İhracatımız 2017’de 200 Milyon Dolardı. 2018 Yılında 250 Milyon Doları Bulacak.

4- Çimentoda Kapasitemiz 4 Milyon Ton Civarında. Satın Alma Dahil Bütün Fırsatlarla İlgileniyoruz.

5- Kağıtta Yıllık 400 Bin Ton Kapasitemizi 500 Milyon Dolar Yatırımla 1.1 Milyon Tona Ulaştıracağız.

6- Enerjide 100 Megavatı Jeotermal Olmak Üzere 200 Megavatı Bulduk. Dağıtımda Da Varız.

7- Jeotermalde Büyümeye Devam Edeceğiz. Termik Santrallere 50 Megavatlık Bir Yatırım Daha Yapıyoruz.

8- Önümüzde Ki Yıllarda Para Kazanırsak Riskleri Fazla Artırmadan Yatırım Yaparız.

9- Gelişmelere Ve Çıkan Fırsatlara Göre Önümüzde Ki 2 Yıla Göre Plan Yapıyoruz.

10- Elimizden Geldiği Kadar Grubu Büyütmeye Çalışıyoruz. Büyüklüğümüz 5 Yılda 2 Katına da Çıkabilir.

Evet Var Biz Çok Yatırım Yapan Bir Şirketiz. Söke’ye Avrupa’nın En Büyük Kağıt Tesisini Kuruyoruz Bu 500 Milyon Dolarlık Bir Yatırım. Aşağı Yukarı Sekiz Ay Önce Yatırıma Başladık. Türkiye’nin İthal Ettiği Kağıtları Orada Üreteceğiz.

-Bunlar Ne Tür Kağıtlar?

- İlaç Kutularının Kağıtları. Türkiye’de Üretilmeyen Veya A Üretilen Katma Değeri Yüksek Kağıtlar. Avrupa’nın En Büyük Makinesini Aldık. Ege Bölgesinde Çanakkale Boğaz Köprüsünden Sonra En Büyük İkinci Büyük Yatırım Oldu. 2020’nin Başında Tamamlamayı Planlıyoruz.

- Bu Yatırımla Kağıtta Ki Kapasiteniz Nereye Ulaşır?

- Şu Anda İki Hatta 400.000 Ton Yıllık Kapasitemiz Var Bununla Birlikte 1.100.000 Ton Olacak. Yani Kapasiteyi Üçe Katlıyoruz. Avrupa’daki Büyüklerle Hemen Hemen Aynı Olacağız. Daha Sonra 1.500.000 Tona Kadar Çıkacak. Avrupa’daki Liderlerden Biri Olacağız.

- Çimento Sektörüne Ne Zaman Girdiniz?

- On Yıl Oldu Kahramanmaraş Çimento, Türkiye’de İlk On İçinde.

- Orada Yatırım Planlarınız Var Mı?

- Devam Eden Yatırımlar Var. Orada Baca Gazından Elektrik Üreten Tesis Kuruyoruz.

- Çimento Da Üretim Kapasitemiz Ne Kadar?

- 4 Milyon Ton Civarında.

- Satın Almalarla İlgileniyor Musunuz?

- Çimentoda Organik Ve İnorganik Tüm Fırsatlarla İlgileniyoruz. Yurt İçinde De Yurtdışında Da Fırsatlar Olabilir. Ancak Önümüzde Güncel Bir Proje Yok.

- Enerjide Yeni İşlerinizden Biri Enerjideki Planınız Nedir?

- Orada Jeotermal De Büyümeye Devam Edeceğiz. Termik Santrallere 50 Megavatlık Bir Yatırım Daha Yapıyoruz Bu Aynı Zamanda Kağıdın Artıklarını Da Yakacak.

- Peki Enerjide İşler Nasıl Gidiyor?

- Biz De Aşağı Yukarı 100 Megavatlık Jeotermal Santraller Var. Enerjideki Diğer Yatırımlarımızla Birlikte 200 Megavatı Bulduk. Dağıtımda Da Varız Orada Da Akedaş’ın Ortaklarından Biriyiz Kahramanmaraş Ve Adıyaman Bölgeleri Biz De.

Ciromuz Un Büyük Kısmı Tekstilde. Bir Dönem Tekstil Dışlanan Bir Sektör Gibi Olmuştu. Ancak Hala En Çok İstihdam Sağlayan Sektör Konumunu Koruyor. Şuan Tekstile Bakış Açısı Nedir?

- Önyargılı Bir Bakış Var. Almanya, Dünyanın En Büyük Tekstil İhracatçısı. En Büyük Tarım İhracatçısı Hollanda. Biz De Bunlar Gibi Markalaşmayı Üst Noktalara Taşımalıyız. Pek Sizde Türkiye Kumaş Ve Konfeksiyon Çeşitleriyle Çağa Ayak Uydurmalı. Türkiye’nin Bu Alanda Yiyeceği Çok Ekmek Var. Bu Sektör Az Yatırımla Çok İstihdam Sağlayabilen Bir Sektör, Bu Da Tam Türkiye’ye Uygun. Bir Çimento Fabrikası Kuruyorsunuz 300.000 dolar’a 200 Kişi Çalışıyor.

5 Milyon Dolar’a Bir Konfeksiyon Kuruyorsunuz 1000 Kişi Çalışıyor. Sektör Kesinlikle İkinci Plana Atılmamalı. Yeni Yatırımlarla Yeni Moda Ürünler Üretmeli.

- Sizin Tekstildeki Kapasiteniz Nedir?

- 400.000 Kişiye Ulaştı. Denim Kapasitemizi De İki Katına Çıkarıyoruz. Tekstilde Büyümeye De Devam Ediyoruz Ama Tabi Kumaş Çeşitlerimiz Çok Değişti, Sıradan Ürünler Üretmiyoruz. Örneğin TSK İçin Kurşun Geçirmez Kumaş Ürettik.

Döviz Kurları Sizi Etkiledimi?

Döviz Kuru Tüm Sanayicileri Hüsrana Uğrattı. Türkiye’de Enflasyon %20 Döviz Artışı Da Buna Paralel Olmalı. Türkiye’de Biz Bütün Yetkilileri Ankara’da Topluyoruz, Bu Benim Şirketin De Bütün Yetkileri Kendinde Toplamam Gibi… Bütünü Daha Küçük Bütünler Halinde Yönetmemiz Lazım, Burada Vilayetlerin Yetkilerini Tamamen Artırmalıyız.

YETKİ DEVREDERİM

Ankara Sadece Kuralları Standartları Koymalı, Karar Ama Şehrin İnsanları Vermeli. Biz İkinci Organize Sanayi Kuramadık, Bir Türlü Formaliteleri Aşamıyoruz.

Ben Her Yetkiyi Her İşi Başıma Toplandı Yönetici Değilim. Bir İşi Verdiğim Zaman O Kişiye Destek Olurum. Hep Denetlerim İşler Doğru Gidiyor Mu Diye…