Geçen haftayı yüzde 1,5'e yakın kayıpla 6,45'ten tamamlayan dolar/TL yeni haftaya 6,50 sınırında başladı.

Kur şu dakikalarda 6,51'de yer alıyor. Euro/TL de 7,22'de seyrediyor. Küresel piyasalarda da dolar endeksi dört günde ilk kez yükselişte.

Bu hafta yurtiçinde açıklanacak mart ayı enflasyon verisi kur açısından önemli olacak.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, dün yaptığı açıklamada Ocak-şubat aylarındaki güçlü seyir nedeniyle ilk çeyrek genelinde yüksek oranlı büyüme beklediklerini bildirdi.

Yine bu hafta ABD Mart ayı tarım dışı istihdam verisi de piyasaların radarında olacak. Geçen hafta ülkede birçok işyerinin kapanmasının etkisiyle işsizlik maaşına başvuranların sayısı 3.3 milyonla tarihi yüksek seviyeye çıkmıştı. Tarım dışı istihdamın 2010'dan beri ilk kez gerilemesi bekleniyor. 

ALTIN REKOR KIRDI

Ons altın fiyatlarındaki yükselişle gram altın iç piyasada rekor tazeleyerek 340 TL’yi gördü.

Çin’de görülüp dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsten dolayı oluşan küresel risk ile altının ons fiyatı bin 615 dolara yükseldi. Koronavirüse ek olarak Fed’in geçtiğimiz günlerde sınırsız para genişlemesine işaret etmesi altın fiyatlarında sert yükselişlere yol açtı. Altın gramı rekor tazeleyerek iç piyasalarda şu sıralar 340 TL civarında seyrediyor. Çeyrek altın ise 521 TL’den satılıyor.

KORONAVİRÜS SEYRİ BELİRLEMEYE DEVAM EDECEK

Korona virüs endişeleri sebebiyle normal zamanda ABD varlıklarından yatırımcıları kaçırtacak veriler şu anda yatırımcıları daha riskli görülen gelişmekte olan ülke varlıklarına yöneltmiyor. Yatırımcının 'dünya yıkılsa ABD en son yıkılır' anlayışıyla dolara talebi artmaya devam ediyor.

Yeni haftada da kurun seyrini maalesef yurtiçi ve dışında korona virüsün yayılma hızı, hükümetlerin bu salgına karşı aldığı önlemler ve açıklanan ekonomik tedbir paketleri belirlemeye devam edecek. 
 
ABD'DE ALTIN AÇIĞI VAR

Wall Street Journal gazetesi, ABD’de yatırımcıların ve bankacıların yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını yayıldıkça külçe altın ve sikke açığı ile karşı karşıya kaldıklarını yazdı.

ABD'de Covid-19 salgınında vaka sayısı günden güne hızlı bir artış gösterdiği ortamda Wall Street Journal gazetesi, salgın endişeleriyle fiziksel altına talepleri artan yatırımcıların ve bankacıların salgınının yayılmasına orantılı olarak külçe altın ve sikke açığı ile karşılaştıklarını belirtti.

Haberde, "Satıcı bayileri her şeyi sattı ya da geçici olarak kapatıldı. Londra'da bankacılar, külçelerini New York'ta borsalara ulaştırmak için özel uçaklar kiralıyor ya da askeri kargo uçakları bulmaya çalışıyor" denildi.

KANADA KRALİYET DARPHANESİ'NE YOĞUN TALEP 

Borsadaki altın açığının Wall Street’teki bankacıları Kanada’dan yardım ister duruma getirdiğine dikkat çeken gazete, "Kanada Kraliyet Darphanesi, New York'a gönderilebilecek altın külçelerinin üretimini artırma talepleriyle dolup taştı" ifadelerine yer verdi.

LEHMAN BROTHERS'IN ÇÖKÜŞÜNDE BENZER BİR ARTIŞ OLMUŞTU

Yatırımcıların virüs salgını endişeleriyle güvenli varlıklara yönelmesiyle altın fiyatları bu hafta onsu yaklaşık yüzde 10 artışla 1620 dolara çıkarak son yedi yılın zirvesini gördü.

Piyasalarda 2000’den bu yana altın fiyatlarının bu şekilde artması son derece nadir görülen bir durum. Örnek vermek gerekirse 2008’de ABD’nin en büyük yatırım bankalarından Lehman Brothers iflasını açıklamasıyla altın fiyatlarında buna benzer bir yükseliş yaşanmıştı.