Alt işverene bağlı çalışanları ifade eden taşeronlarla ilgili düzenlemenin ana hatları açıklanırken detaylarda cevap bekleyen sorular yasa ve ardından çıkarılacak yönetmelikle netleştirilecek. Habertürk'ün haberine göre, açıklamalar ve daha önceki düzenlemelerle taşeron ve mevsimlik işçilerle ilgili kadro düzenlemesinin kapsamı, özlük hakları, geriye dönük alacaklar ve sürecin nasıl planlandığı netleşmiş durumda.

1 - Sürekli işçi kadrosuna kimler geçecek?

Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi ‘sürekli işçi (4D)’ kadrosuna alınacak.

2- KİT’lerde çalışan kadro alacak mı?

KİT’lerde taşerona bağlı olarak çalışan işçilerin kadroya alınması konusunda Maliye ve Çalışma Bakanlıkları’nca yürütülen çalışmalar var. Çalışma bitince netleşecek.

3 - Mevsimlik işçinin avantajı ne?

Çaykur, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda çalışan işçiler halen 5 ay 29 güne kadar istihdam ediliyor. Bu işçiler 4 ay daha fazla çalışabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,

EMEKLİ TAŞERON İŞÇİLERİN DURUMU

4 - Sözleşme süresi ne olacak?

Kadroya geçenlerde 1-3 yıl gibi sözleşme olmayacak. Süresiz sözleşme olacak.

5 - Şartlar neler olacak?

Kadroya alınacaklar için eğitim, yaş, asıl iş-yardımcı iş gibi kriterler olmayacak.

6 - Ücret değişikliği olacak mı?

Taşeron işçiler için bir süredir toplu sözleşmeler imzalanıyor. Taşeron işçiler kadroya alındıklarında, sözleşme süresinin bitimine kadar aynı ücreti almaya devam edecekler.