Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın talimatıyla Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından anlaşmalı market raflarında satışa sunulan et satışlarının bu hafta sonuna kadar bütün yurda yayılması bekleniyor. 81 ilde şubesi bulunan ve kendi satış noktalarının tamamında satış yapmayı taahhüt eden A101 ve BİM firmaları ile sözleşme imzalanmasının ardından satışlara 1 Kasım'da başlanmıştı.

Kısa Sürede Tükeniyor

KDV dahil kıymanın kilogramının 29 lira, kuşbaşının kilogramının ise 31 liradan satışı olumlu karşılarken, bazı zincir marketler, kasaplar ve üreticiler karara tepki göstermesi dikkat çekmişti. Eleştirilere cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, anlaşmalı iki zincir markete vermeyi düşündükleri aylık 6 bin tonluk miktarı 10 bin tona çıkarabileceğini ifade etti.

Bütün İllere Yayılıyor

A101 Üst Yöneticisi (CEO) Erhan Bostan, söz konusu etleri kendi markaları olan, “Kombinet” markası ile satışa sunduklarını ifade ederek, ürünlerin üzerinde ESK ibaresi bulunacağını kaydetti. Bostan, ESK’nin tedariki ile aylık 2 bin-3 bin ton karkas etten elde edilecek ürün satışı hedeflendiğinin altını çizerek, ürünlerin 7 binin üzerinde şubede satışta olacağını bildirdi. Bostan, “Anlaşmadan hemen sonrasında karkas etler teslim alındı, et tesislerinde işlendi, en yakın bölge İstanbul olduğu için geçen cumadan itibaren İstanbul’dan başlayarak tüm Türkiye’ye yayıldı. Bu hafta sonu tüm marketlerimizde düzenli olarak bulunur hale gelecek. Şu ana kadar yaklaşık 240 ton marketlerimize indi" dedi.

Kasaplar Fakıbaba ile görüştü

Kırmızı et piyasasındaki sorunları masaya yatırmak ve görüşlerini dile getirmek için Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ve beraberindeki heyet Bakan Fakıbaba’yı ziyaret etti. Yalçındağ, et mevzusunun fiyatı yönüyle lüzumsuz yere gündem teşkil ettiğini düşündüklerini dile getirdi. Yalçındağ, “Vatandaşlar, dolmuşa bile ayda, ete verdiği paradan fazla para veriyor ancak tek konumuz et fiyatları oldu. 4 kişilik bir ailenin yılda ete verdiği para 2 bin-2 bin 500 lira civarında. Ancak Türkiye’deki enflasyonun tek nedeni et fiyatları olarak gösteriliyor” diye konuştu.