Ankara Barosu ve İzmir Barosu; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın, Ankara Hacı Bayram Camii'nde, temsili Cuma namazını kıldırması ve Cuma hutbesinde; "Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor" ifadelerini kullanmasından rahatsız oldu.

Ankara Barosu yazılı açıklamasında; Ali Erbaş'ı hedef aldı ve "Sesi çağlar öncesinden gelen ses" ifadeleriyle Müslümanların kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlere hakaret etti. Ankara Barosu açıklamasında, İslam tarihinde kadın yakıldığına yönelik gerçek dışı bilgi paylaştı.

İzmir Barosu da; Prof. Dr. Ali Erbaş'ın, İslam'ın hükümlerinden bahsetmesini nefret söylemi olarak tanımladı.

İnsan Hakları Derneği, Ankara Barosu ve İzmir Barosu'nun İslamiyet'i, Müslümanları ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı hedef almasına ve hakaretlerine tepkiler sürüyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de Ankara Barosu'nun açıklamalarına tepki göstererek, "Çağlar öncesinden diyerek küstahça küçümsediğiniz o ses, İslam’ın kıyamete dek sürecek çağlar üstü sesidir. Kulakları var duymazlar..." ifadelerini kullandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise "Ali Erbaş kendi fikrini değil, İslam’ın hükmünü ifade etmiştir." dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; "İslami değerleri dile getirdiği için Diyanet İşleri Başkanımız Sn. Ali Erbaş hakkında, Ankara Barosu’nun yaptığı faşist açıklama tam bir terbiyesizliktir. Faşizmin en küstah ve terbiyesiz hallerinden birinin bir baro adına yapılan açıklamada görülmesi ibretliktir." ifadelerine yer verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Kur’an-ı Kerim’den ayetler okumasından rahatsız oldu. Gökçen, İslam’ın zina ve eşcinselliğe bakışını anlatan Erbaş’ı kınadı. Kemalbay ise Erbaş’ı ayrımcı olarak suçladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu yöneticileri hakkında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a yönelik açıklama nedeniyle soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlattı..