Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile Trafik Medya Yüzlerinin Tanıtımı ve Trafik Medya Ödülleri Programı"nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

"Ülkemize 22 bin kilometre daha bölünmüş yol kazandırdık"

Yollar, tek şerit gidiş, tek gelişti. Üstelik çoğu da bozuktu. Sollama yapmak cambazlık yapmayı gerektiren bir işti. En küçük bir hata facia demekti. Hükümete geldikten sonra açıkladığımız acil eylem planımızda tüm yollarımız duble yol olacak dediğimde birileri bunu dalga konusu yapmıştı. Biz bunlara kulak asmadık. Hızla planlarımızı programlarımızı yapıp kolları sıvadık ve işe başladık. Sadece 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Ülkemize biz bugüne kadar 22 bin kilometre daha bölünmüş yol kazandırarak bu rakamı 28 bin kilometrenin üzerine çıkardık.

Otoyollarımızın uzunluğunu da iki kat artırdık. Denetimten araç muayenesine kadar her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdik. Bu ülkede yaşayan istisnasız herkesin trafik güvenliği hususundaki çalışmalara destek vermesi şarttır.

"Sıfır can kaybı hedefimize ulaşıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz"

Tüm alanlarda yaptığımız yatırımlarla ülkemize çağ atlattık. Yeni kanunlar, yeni kurallar getirdik. Yeni teknolojiler geliştirdik. Bunlara ne gerek var böyle devam etsin diyenler de oldu. Ama biz trafikle ilgili hiçbir meseleyi ertelemedik. Bu meseleye dört elle sarıldık. Sıfır yaralanma, sıfır can kaybı, sıfır maddi hasar hedefimize ulaşana kadar da çalışmaya devam edeceğiz.

Yaya öncelikli trafik düzenine geçtik. Maket trafik araçları, otoyollarda ortalama hız koridoru, trafik ekiplerinin görünürlüğünün artırılması, tuzak radar uygulamasının kaldırılması gibi yenilikler gerçekleşti.

Trafik yönetimi kapasitemizi yükselterek 6 bini emniyet 2 bini jandarma olmak üzere 8 bin trafik personelini göreve başlattık. Toplam 28 bin 700 personel trafikte görev yapıyor.

"Trafik kazalarındaki can kaybında yüzde 50 azalış hedefini tutturan iki ülkeden biri olduk"

Aldığımız her tedbirin kendine göre sonuçları oldu. Otoyol ağımızda geçtiğimiz yıl hamdolsun kazalar yüzde 25, can kayıpları yüzde 33 azaldı. Denetimlerimizde son 2 yılda 215 bin kural ihlali tespit edildi. Yollarda maket trafik aracı sayesinde meydana gelen ölümlü kazalar yüzde 18 düştü. Genel olarak, ülkemizde 100 bin nüfus başına düşen can kaybı 2010 yılında 13,4 iken bu sayı 2019'da yüzde 56 azalışla 5,9'a geriledi. Böylece trafik kazalarındaki can kaybında yüzde 50 azalış hedefini tutturan iki ülkeden biri olduk. 

Yaya, motosikletli, bisikletli, engelli ve yaşlılar gibi kullanıcıların korunması öncelikli alanlarımız arasındadır.

Biz hiçbir işi plan proje safhasında bırakmıyor takvimlendirmeyi hemen yapıyoruz. İçimizin soğuması, kalbimizin mutmain olması için görmemiz gereken rakam sıfır kaza, sıfır can kaybı, sıfır acıdır. 

Trafik yüzleri projesine katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca 2020 yılı trafik medya ödüllerine layık görülen haber programlarının, dizilerin oyuncularını tebrik ediyorum.