Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arjantin ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

"Türkiye olarak başından beri korumacılıkla mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yaptık"

G-20 toplantılarında oldukça geniş bir gündemle küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı sınamaları ele alacağız. Ticaret konusu son dönemde özellikle bazı ülkelerin korumacı eylemleri sebebiyle ciddi tartışmalara yol açıyor. Türkiye olarak başından beri korumacılıkla mücadele edilmesi, ticaretin serbestleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptık. Zirvede de bunu dile getireceğiz. Bir çok farklı alanda görüşlerimizi paylaşacağız. Muhattaplarımızla birçok 2'li görüşme gerçekleştireceğiz. 

Paraguay ve Venezuela'ya resmi ziyaret

G-20 Zirvesi'nin hitamında Paraguay ve Venezuela'ya resmi ziyaretlerde bulunacağım. Paraguay'a yapacağımız bu ziyaret cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyaret özelliğini taşıyor. Paraguay ile iyi siyasi ilişkilerimizi diğer alanlara taşımayı hedefliyoruz. Ardından Venezuela'ya geçeceğiz. Ziyaretimiz kapsamında ikili ilişkilerimizi daha ileri taşımak için atılması gereken adımları ele alacağız. 

Rusya-Ukrayna gerilimi

Bugün bizim Sayın Putin'le yaptığımız görüşmenin ana ekseninde, malum şu anda aralarında Ukrayna'yla devam eden süreç ve bu konuda neler yapılabilir, burada bir ara buluculuk rolü üstlenenebilir miyiz? Bu konuyu her iki tarafla görüştük. Gerek Sayın Putin'le gerek Sayın Poroşenko'yla yaptığımız görüşmeler neticesinde, her ikisinin de bizden bazı talepleri oldu ve bu talepleri de bizler Sayın Putin'le Arjantin'de yapacağımız görüşmede kendilerine aktaracağız.

Trump ile Münbiç'i görüşeceğiz

Münbiç meselesi ile ilgili sayın Trump ile görüşmemiz olacak.

Rusya ile S-400 hava savunma sistemi anlaşması

İnşallah 2019'un sonuna doğru bu teslimatlar yapılacak ve o gün itibarıyla da bizim Hazine ve Maliye Bakanlarımızın, Merkez Bankalarımızın müşterek çalışmasıyla baştan beri yerli milli parayla alışveriş yapma tezimiz böylece hayata geçmiş olacaktır.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından G-20 zirvesine katılmak üzere Arjantin'e hareket etti.