Başbakan Binali Yıldırım, tarihi kent meydanında düzenlenen toplu açılış ve temel atma törenindeki konuşmasına, şehre birlikte geldikleri 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü selamlayarak başladı.

İkinci üniversite müjdesi

19 Mart'taki ziyareti sırasında Sivaslılara bazı sözler verdiğini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Dedik ki yeni stadyum yapıldı, çok güzel olmuş. Gelirken de gördüm. Bu arada Yiğidolar, Süper Lig'e çıktı, tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum. Dedik ki: 'Eski stadyumun yerini binalarla doldurmayacağız, Sivas'a yeşil bir şehir parkı yapacağız.' Sözümüzü tuttuk mu? Sivasımız, üniversiteye bir fakülte sözü verdik, iki fakülte kurulma kararı verdik. Hayırlı, uğurlu olsun. 'İkinci bir üniversite yapacağız.' demiştik. Sizin milletvekiliniz, sizin evladınız, İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanımız, bu konuda çalışmaları başlattı. Meclis'in ilgili komisyonuna bu konuyu getirdi.

Bununla ilgili inşallah önümüzdeki dönemde ikinci üniversiteyi de Sivas'a kuruyoruz." 

"İşgalci zihniyetlerle bir olup demokrasimizi yıkmaya çalıştılar"

Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin Sivas'ta atıldığını anımsatan Yıldırım, o dönemde düşman ve işgalci askerlere Sivas'ın tarihi bir cevap verdiğini söyledi.

Sivas'tan, "Manda, esaret asla kabul edilmez, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." nidalarının yükseldiğini aktaran Yıldırım, Türk milletinin bu asil kararının Sivas'tan bütün dünyaya ilan edildiğini ifade etti.

O gün işgalcileri alkışlayanların, bugün de aynı ihanet içinde bulunanların olduğuna işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Dün isimleri farklı olan bu hainlerin bugün adı değişti, FETÖ oldu. Tüm alçaklıklarıyla Türkiye'ye, milletimize karşı karanlık bir plan içine girdiler. İşgalci zihniyetlerle bir olup demokrasimizi yıkmaya çalıştılar. Bugünlerde 'yeni bir devlet kuruluyor' lafları yapılıyor. Hadi oradan. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran irade, 15 Temmuz'da bu devleti yıkmaya çalışanlara gereken dersi verdi. Darbecilere darbeyi vurdu. Ezanlar dinmedi, bayrak, ay yıldızlı bayrağımız inmedi. Siz, Sivas'ın yiğit insanları o gün meydanlardaydınız. O gün Sivas'ın meydanı Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, milletin kardeşliği için tek yürek, tek ses oldu. Darbecilere geçit vermedi."

"Alçaklar teker teker hesap veriyor"

Darbe girişimi sırasında 250 şehit verildiğini, 2 bin 194 kişinin de gazi olduğunu belirten Yıldırım, şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Açılan davalarda örgüt mensuplarının yargılandığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Şimdi bu alçaklar teker teker hesap veriyorlar. Pensilvanya'daki terör baronunun, baş teröristin elini eteğini öpen bu hainler hala beyhude umut içindeler. Son derece akılsız, ahlaksızca mahkemelerde tiyatro oynamaya devam ediyorlar ama boşuna uğraşmasınlar, içinde bulundukları bu terör bataklığından, alınlarına vurulan 'vatan haini' damgasından asla kurtulamayacaklar, yaptıklarının hesabını kanun içinde en ağır şekilde vereceklerdir. Dün, üst akıl emriyle Gezi olaylarını başlatan, üçüncü havalimanını, dünyanın en büyük havalimanını durdurmaya çalışanlar, Türkiye'nin çehresini değiştirecek büyük projeleri engellemeye gayret edenler, bugün FETÖ'nün terörist elebaşısı ve onun teröristlerini kullanıyorlar."

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, milletin tertemiz alınlarıyla secde ettiği seccadeyi ayakkabılarıyla çiğneyerek, akıl hocalarına, "Sizin emrinizdeyiz." mesajı verdiğine dikkati çeken Yıldırım, "Bunlar, küresel terör odaklarının emrinde, biz de Türkiye Cumhuriyeti'nin asil vatandaşlarının emrindeyiz. 15 Temmuz'da bunu anlamayanlar iyi bilsin ki bu ezanlar dinmez, bu bayrak inmez." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, ruhunu 1 dolara satanların Türk milletini yenemeyeceğine işaret ederek, "Varsın bazıları önümüze engel koymaya çalışsın. Biz onlara inat demokrasimizi daha da geliştireceğiz, ekonomimizi daha da büyüteceğiz. Yeni fabrikalar, iş alanları kurarak istihdamı, aş, iş alanlarını büyüteceğiz." diye konuştu.