İstanbul’da bulunan Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çalışan ve koronavirüs salgını (Covid-19) ile mücadele nedeniyle Fatih İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde filyasyon yapmak üzere görevlendirilen diş hekimleri Dt. Abdulmütalip Işık, Dt. Fahriye Burku Açıkgöz ile araç şoförü dün Fatih’te saldırıya uğradı. Sağlık emekçileri saldırı sonrası hastaneye kaldırıldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle hastaları evlerinde takip ve tedavi edebilmek adına yola çıkan sağlıkçılar, kapatılan yolun açılmasını istedikleri sırada çok dar bir sokakta arabaların karşılıklı kalmasının ardından ‘yol verme’ nedeniyle çıkan arbedede saldırıya uğradılar. Olay sonucu Dt. Abdulmütalip Işık’ın burnu kırıldı.

SALDIRGAN SERBEST BIRAKILDI

Saldırı sırasında şoföre yumruk atan saldırgan hakaret ederek aracı da yumrukladı ve ön dikiz aynasını da kırdı. Saldırganın kamera kayıtları ile tespit edildikleri ancak savcılığa çıkartıldıktan sonra serbest kaldıkları öğrenildi.

SES ŞİŞLİ ŞUBE EŞGENEL BAŞKANI: “SALDIRGANLAR CEZALANDIRILMALI”

Konuya dair dokuz8HABER’e konuşan SES Şişli Şubesi Eşgenel Başkanı Abuzer Arslan, “Salgın döneminde sahada ev ev dolaşarak filyasyon çalışması yapan sağlık emekçilerine karşı yapılan bu saldırıyı kınıyorum. Sağlıkta şiddete karşı taviz verilmemesi için şiddeti önleyici ve caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini bu üzücü vesileyle bir kez daha hatırlatıyor, saldırganların cezalandırılmasını talep ediyorum” dedi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI: “SOKAK ORTASINDA MAGANDA ŞİDDETİNE MARUZ KALDILAR”

Olaya dair Sağlık Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri (SES) yayınladıkları bir açıklama ile tepki gösterdi. SES, “Üstlendikleri görev uyarınca hastaları evlerinde takip ve tedavi edebilmek adına hareket eden arkadaşlarımız, yalnızca insanlara daha hızlı ve nitelikli bir sağlık hizmeti sunmak gayesiyle kapatılan yolun açılmasını istedikleri için bu çirkin yönelimle yüz yüze kalmıştır” ifadelerine yer verdi.

Basın açıklamasının tam metni:

“Basına ve kamuoyuna

Ülkede her geçen gün artan şiddet dalgası ve vahşi kapitalist çıkarlar adına kışkırtılan talepler sağlık emekçilerine darp ve ölüm biçiminde dönmeye devam ediyor. Dün İstanbul Fatih’te, Corona salgınına karşı mücadele kapsamında görevlendirilen Fahriye B. A. ve A. I. ismindeki İki diş hekimi emekçisi ekibiyle birlikte sokak ortasında ağır maganda şiddetine maruz kalmışlardır. Olayda diş ekimi arkadaşlarımız aldıkları yaralardan dolayı hastaneye kaldırılmıştır.

Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezin’den evlerde filyasyon yapmak üzere Fatih ilçe sağlık müdürlüğü bünyesinde görevlendirilen hekim arkadaşlarımız, üzerlerinde tulum olduğu halde bu saldırıya uğramıştır. Üstlendikleri görev uyarınca hastaları evlerinde takip ve tedavi edebilmek adına hareket eden arkadaşlarımız, yalnızca insanlara daha hızlı ve nitelikli bir sağlık hizmeti sunmak gayesiyle kapatılan yolun açılmasını istedikleri için bu çirkin yönelimle yüz yüze kalmıştır.

Biz sağlık ve Sosyal hizmet İş kolunda faaliyet yürüten emekçiler olarak neredeyse gündelik biçimde şiddetle karşılaşır hale geldik. Sağlık çalışanlarına yönelik ötekileştirici nefret dilinden vazgeçilmemesi, performans sistemi ile sağlık emekçilerinin uzaktan kumandalı robotlar gibi yönetilmeye çalışılmasının yarattığı toplumsal algıların tetiklenmesi ve hala nitelikli bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmamış olması bizleri bu şiddet furyasının birinci dereceden hedefi yapmaktadır. Bu bahisle siyasi iktidara sağlık çalışanlarına karşı gelişen şiddeti önleyebilmek adına sermaye çevrelerinin değil; halklarımızın, işçilerin, emekçilerin, sağlık emekçilerinin sesine kulak vermesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Arkadaşlarımıza dayanışma duygularıyla geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz ve sürecin yakından takipçisi olacağımızı özellikle ifade ediyoruz.”

SAĞLIKTA ŞİDDET DÜZENLEMESİ 15 NİSAN’DA MECLİSTEN GEÇMİŞTİ

Düzenlemeye göre hakaret, kasten yaralama, tehdit, görevi yaptırmamak için direnme suçlarının sağlık çalışanlarına karşı işlenmesi halinde Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen cezalar, yarı oranında artırılacak. Bu suçları işleyenlerin cezaları ertelenmeyecek ve hükmün açıklanması geriye bırakılmayacak. Düzenleme, kamuda ve özelde çalışan tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak.