Geçen yıl 300-500 TL arasında satılan 3. sınıf tomruk, bugün vergiler hariç bin TL'ye satılıyor. İhracatın çoğalması, döviz kurlarının artması ve ham madde tedarikinde yaşanan zorluk iç piyasada fiyatların artmasına neden oldu.

Piyasa şartlarını değerlendiren Ahşap Ustası Mustafa Tanır, “Türkiye dışarıdan kereste ithal etmezse bugünkü fiyatların da çok üstünde kereste tüketilirdi. Şu anda kereste fiyatı yüzde 100 civarında arttı. Bunda döviz artışı ve kerestenin başka ülkelerden de yoğun talep görmesi etkili oldu. Bu etkenler yurt içindeki kereste fiyatlarının da artmasına neden oldu.

“Doğal yaşam ve ahşap eve olan ilgi de fiyatları arttırdı”

Salgın dolayısıyla ahşap eve olan talebin arttığını ifade eden Tanır, “Kereste beşikten mezara kadar lazım olan bir ürün. Ayrıca pandemiden dolayı insanlar doğaya yerleşmeye de başladı. Doğaya yerleşen insanlar ahşap ev yapmayı ve betondan uzaklaşmayı tercih ediyor. Bu da fiyat artışını tetikledi. Fiyatların dengelenmesi için ülkemizin kereste ithalatına kolaylık tanıması lazım. Eldeki kaynakların da sınırlı bir şekilde tüketilmesi lazım” diye konuştu.

“Kereste altın çağını yaşıyor”

“Yurt dışı talebi çok olduğu için fiyat artabilir. İran, Irak Suriye ve Azerbaycan'a çok sayıda kereste gidiyor. Fiyatlarda bir denge unsurunun sağlanması gerekiyor. Böyle bir döneme daha önce şahit olmadık. ilk defa bu sene fiyatların afaki bir şekilde arttığına şahit oldum. ‘Kerestede altın çağı yaşanıyor' diyebiliriz. Mal satacak herkes de şu anda tedirgin. Bugün sattığımız ürünü yarın yerine koyamıyoruz” şeklinde konuştu.