Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Geldiğimiz noktada başarımız konusunda güçlü bir inanca sahibiz. Salgınla mücadelede birinci dönemi tamamladık demiştim. Mücadelemizin ikinci dönemine girdiğimizi, başarının yine bazı koşullara bağlı olduğunu ifade etmiş, uyarıda bulunmuştum. Tedbir şarttır, tehdit devam etmektedir. 1 Haziran itibarıyla yeni bir sürece girdi. Nihai bir sonuca ulaşmak için planlı adımlarımızı atmayı sürdürüyoruz.

Dünya çapındaki salgın, ölüm kalım endişesiyle insanların evine kapanmasına yol açmakla kalmadı, üretime, eğitime, kültür hayatına ağır darbe vurdu. Dünyanın refah düzeyi 6 ay öncesine göre çok geriye düşmüştür. Ülkemiz ise bu sorunu aşan nadir ülkeler arasında olmuştur. Şartlardan elbette etkilenmiştir.

Sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının ardından tedbirlere uymazsak salgına daha kolay yakalanırız. Normalleşme sürecinin hayat tarzına, kontrollü sosyal hayat adı verildi. Normal hayat için tedbirlere uymamuz gerekir. Normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş değildir. Maske ve mesafe kuralını ihlal edenlere, sosyal mesafenin ötesinde mesafeli davranın.

Maske yüzde yüz olmasa da uyum gösterilen bir tedbirdir. Bu tedbiri ihmal eden veya maskesini kuralına uygun şekilde takmayan vatandaşlarımızdan ricam, konunun ciddiyetini hatırlamalarıdır. Maske ve 1,5 metre mesafe, birlikte uyulması gereken tedbirlerdir. İkisinden biri tek başına koruyucu olmayabilir.

Hastanelerimiz artık olağan hizmetlerine geçmeye başlıyor, polikliniklerimiz her zamanki hastalıklar ve hastalarla daha çok ilgilenecek, ertelenmiş tedaviler için randevu verecekler.

Bugün toplam test sayımız 52 bin 305, vaka sayısı 867, vefat sayısı 24. İyileşen vaka sayımız ise 931. Yoğun bakımda olan hasta sayımız 612, entübe olan hasta sayımız ise 261. Yoğun bakım ve entübe hastalarımızda son üç haftadan bu yana giderek düştüğünü görüyoruz. Kara görünmüştür ama deniz durulmuş değildir. Yakalanmaktan kaçınacağımız olası dalgalar var.

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili genel karar alınmadı. KOVID-19 vakalarına göre il bazında uygulanabilir.