Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen ve KSÜ youtube kanalından canlı yayınlanan panelin açılış konuşmasını üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.

Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen Dünya Su Günü kutlamalarının her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirildiğini, 2021 yılı temasının ise “Suyun Değeri” olarak belirlendiğini hatırlatan Rektör Can, “Su, insan ve tabiat hayatının temelini oluşturan sahip olduğumuz en değerli yaşam kaynağımızdır. Temiz suya olan ihtiyacımızın giderek artmasından dolayı su kaynaklarının bilinçli kullanımı ve israftan kaçınma büyük önem arz etmektedir. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammet (sav), bir Hadis-i Şerif’inde biz insanoğluna “Akan suyun kenarında olsan dahi suyu israf etme!” diye buyurmuştur. Suyu layıkıyla kullanmak insani, vicdani ve her şeyden önemlisi vatani sorumluluğumuzun başında gelmektedir.” diye konuştu.

Kahramanmaraş’ın su potansiyeli açısından su zengini iller arasında yer aldığını belirten Rektör Can, “Barındırdığı su kaynakları ile tarih boyunca önemli bir uygarlık ve ticaret merkezi olan Kahramanmaraş, geçmişten günümüze insanoğlunu hep cezbeder durumda olmuştur. Mezopotamya ve Anadolu kültür havzalarının önemli buluşma noktalarından biri olan Kahramanmaraş, akarsuları, göletleri, barajları ile suyla iç içe yaşamıyla ‘Sular şehri Kahramanmaraş’ olarak nitelendirilmektedir.” dedi.

Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanılmasının gerekliliğine dikkat çeken Rektör Can, “Su kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde kullanarak gelecek nesillerin de kullanabileceği seviyede bırakmak insanlığın en önemli sorumluluklarının başında gelmektedir. Tedbirler alınmazsa ülkemiz şu an itibariyle su azlığı çekme potansiyeline sahip. Ancak iklim değişikliği, kuraklık gibi felaketler ve atık suların doğal su kaynaklarına bırakılması nedeni ile ileri dönemlerde sıkıntılar yaşayabiliriz. Burada toplanmamızdaki sebep ‘Dünya su gününde bu sorunlara dikkat çekmek, bilinçlenmeyi sağlamak, gelecek nesillere daha iyi yarınlar ve sürdürülebilir bir dünya bırakmak için neler yapabiliriz’ bunları tartışmaktır.” şeklinde konuştu.

KSÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Panel Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kevser Cırık ise Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

Dünya ve Türkiye’de suyun güncel durumuna ilişkin verileri paylaşan Prof. Dr. Kevser Cırık, dünyadaki suyun yüzde 3’ünün tatlı su olduğunu ve bu miktarın 10 binde 3’ünün kullanılması mümkün olabilen su formunda bulunduğunu ifade etti.

1,4 milyar insanın yeterli içme suyundan yoksun olduğunu, 2,3 milyar insanın sağlıklı suya erişemediğini ve 2,4 milyar insanın atık su hizmetinden yoksun olduğunu belirten Prof. Dr. Cırık, “1950’den bu yana kişi başına düşen su miktarı gelişmiş ülkelerde yüzde 50, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 80 azalmıştır.” dedi.