Elbistan’da terzilik yapan baba ve oğlu, hazır giyim sektörünün gelişmesi sonucunda yok olmaya yüz tutan mesleği ayakta tutmaya çalışıyor.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde terzilik yapan Abidin Polat (61) ve oğlu Mikail Polat (31) hazır giyim sektörünün gelişmesi ile yok olmakla karşı karşıya kalan mesleği ayakta tutmak için mücadele ediyor.

İlkokulu bitirdikten sonra babasının okumaya devam et önerisine rağmen 1972 yılında terzi çırağı olarak mesleğe ilk adımını atan Abidin Polat, 47 yılı geride bıraktı. Altı çocuğunu terzilikten kazandığı para ile büyüten Polat’ın ortanca çocuğu olan Mikail Polat’ta babasının izinden gidiyor.

İlkokul yıllarında babasıyla birlikte dükkâna gidip yardım etmeye başlayan Mikail, müşterilerin kendisini sevmeleri ve bolca bahşiş vermeleri üzerine, içinde oluşan esnaflık sevgisiyle, babası gibi, okuma yerine terziliği seçti. Hazır giyim sektörünün yaygınlaşması sonucu işlerin azalıp, gelirin düşmesine rağmen baba ve oğlu sırt sırta vererek mesleği ayakta tutmaya çalışıyor.

İnsanların giyimlerini terzilere diktirdikleri o yıllarda siparişlere yetişmekte zorlandıklarını belirten Abidin Polat : “İlkokulu bitirdikten sonra okumaya gidemedim. Babam beni bu mesleğe verdi. Terzilik o yıllarda çok iyiydi. Çıraklık, kalfalık ve ustalık derken tam 47 yıl oldu. O zaman çok iyiydi terzilik, siparişler çok fazla oluyordu. Siparişlere yetişmekte zorlanıyorduk. Kazancı da çok iyiydi. Sabah makineye oturup akşamın ilerleyen saatlerine kadar pantolon ve elbise dikerdim. Günde 10-12 adet pantolon dikiyorduk. Hazır giyim sektörünün gelişmeye başlamasıyla birlikte işler de düşmeye başladı. Önceden para almadığımız tamirattan para kazanarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ben artık mesleği bırakmayı düşünüyorum. Oğlum Mikail iyi bir usta olarak yetişti. Mesleğimi o sürdürecek” diye konuştu.

Babasının okumaya devam etmesini istemesine rağmen mesleği tercih eden Abidin Polat, aynı uyarıyı kendisi de oğluna yapmış ancak, Mikail’de kendisi gibi mesleği tercih etmiş.

uzunca yıllar çıraklık ve kalfalık yapan Mikail, Hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte kendisini geliştirmek için İstanbul’a giderek konfeksiyon atölyelerinde çalıştı. Babasının çağrısı üzerine yeniden memlekete dönen Mikail Polat, babasına omuz verip mesleği ayakta tutmak için mücadele ediyor.

İlkokuldan sonra, babasının eğitimine devam etmesini istemesine rağmen terziliği tercih ettiğini belirten Mikail Polat yaptığı açıklamada şunları söyledi : “ Babam okutmak istedi ama ben esnaflığı seçtim. O zaman işler yoğundu, biraz da çocuk aklı diyelim. Bahşiş veren çoktu, ustanın oğlu olduğum için. Biraz da o cazip gelmiş olabilir. 1994-95 yıllarında ilkokulu bitirdim, babamın yanında çırak olarak çalışmaya başladım. Yıllar geçti usta oldum. Hazır giyim sektörünün yaygınlaşmasıyla birlikte işlerimizin düşmesi sonucunda kendimi geliştirmek için İstanbul’a gidip seri üretim yapan konfeksiyon atölyelerinde çalışmaya başladım. İşin püf noktalarını öğrendim. Babam, artık çalışamıyorum, dükkânı kapatacağım deyince Elbistan’a dönüp babamla birlikte çalışmaya başladım. Eski işler kalmadı artık. Önceden para almadan yaptığımız tamirat işleri şimdi geçim kaynağımız oldu. Mesleği ayakta tutmanın gayreti içindeyim. Dükkânı büyüterek İstanbul’da edindiğim tecrübelerle işi genişletmeyi planlıyorum.”