2017 Aralık ayı başlarında Elbistan ilçesinde yaşanan balık ölümlerinin sebebi ortaya çıktı. Ceyhan nehrinin beyaza bürünmesi sonucu toplu balık ölümleri yaşanmış, haberin duyulması üzerine kaymakamlık ve cumhuriyet başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı.

Uzman raporuna göre, balık ölümlerine Ceyhan nehrine karışan kireç sütü’nün sebep olduğu belirlendi.

Bilirkişi raporuna göre; Toplu ölümlerin yaşandığı gün şeker fabrikasının şeker üretiminde kullanılan kireç sütü sisteminin arıza yaptığı, şüphelilerin bu arıza nedeniyle üretimde kullanılan kireç sütünü kanalizasyon ağına vererek Ceyhan Nehri'ne boşalttıkları, nehre dökülen kirecin suyun ph değerini yükselterek sudaki oksijen değerinin 1-2 mg/It seviyesine kadar düşmesine neden olduğu ve balık ölümlerinin bu nedenle gerçekleştiği ortaya çıktı.

Balık ölümleri ile ilgili soruşturma yürüten Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı uzman raporunun ardından şeker fabrikası İşletme Müdürü Ahmet Büyük, ustabaşı Bayram Uğraş, vardiya sorumluları Halil Yalçın, Hüseyin Fidan, Memet Gözüaçık ve mühendis Ziya Ağır hakkında TCK 181/1 maddesinde yer alan çevreyi kasten kirletmek suçu iddiasıyla dava açtı.