Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 1999 yılında görme engelli olarak dünyaya gelen Deniz Doğan’ın müzik yetisi şaşırtacak türden. İki yaşındayken dinlediği türküleri söyleyerek konuşmaya başlayan Deniz’in en büyük hayali ise Erdal Erzincan gibi çalıp söyleyebilmek.

En büyük yardımcısı olan annesi Şadiye Güzel ile birlikte Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı bünyesinde müzik eğitmeni Cengiz Demir tarafından açılan bağlama kursuna katılan Deniz, zorlukları göğüsleyerek bağlama çalmada önemli bir mesafe kat etti.

Görme engelini aşarak müzikte önemli bir mesafe kat eden Deniz Doğan; “Ben bir iki yaşlarındayken konuşmaya, konuşmak yerine türkü söylemeyle başlamışım. Kendimi bildim bileli türkü söylüyordum. Sonra bir gün benim bir yaptığım el işini gören halam, benim kızım bunu yapabiliyorsa bağlama da çalabilir diyerek beni bağlama kursuna yazdırdı. Bu şekilde devam ettim. Yaklaşık iki yıl Gülizar Atıcı’nın yanında eğitim aldım. Temelimi o attı. İki üç yıl süreyle de Cengiz hocanın yanında eğitim aldım.

Cengiz hocayla albüm yaptık. Bu konuda hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Her ikisi de büyük emekler verdi benim için, çünkü normal gören insanlar tahtaya yapılan işaretlemelerle çalışma yaparlarken, benim için do-re-mi-ye çevirmek zorundaydılar. Notaların yerlerini bire bir göstererek bağlama çalmayı öğrettiler bana. Şimdi bir sıkıntımız yoktur, kurs arkadaşlarımız da çok iyiler.

Zorluk aşamasını atlattım. Özellikle annem müziğin her aşamasında, attığım her adımda her zaman için yanımda. Annem de benim için bağlama çalmayı öğreniyor o görselliklere yardımcı olabilsin diye. Do-re-mi ye çevirebilsin diye. Daha çok ilerlemek her türlü çalma olsun, söyleme olsun. En önemli hayalim üstatlarımız Erdal Erzincan gibi, Arif Sağ gibi onlar gibi güzel çalıp söyleyip ve ders vermektir.

Deniz’deki müzik yeteneğinin daha ilk konuşmaya başladığı sırada ortaya çıktığını belirten annesi Şadiye Güzel; “Deniz ilk konuşmaya başladığında kasetçalarda Mahsuni Şerif’i dinleyerek onun ‘Alican Can türküsüyle konuşmaya başladı. Kendini bildi bileli türkü söylüyor. Duyduğunu söylüyor müzik kulağı çok iyi. Çok hızlı ilerledi, üç ay eğitimin ardından sahnelere çıkmaya başladı. Şu an ben de Deniz için bağlama kursuna başladım, bana evde hocalık yapıyor” ifadelerine yer verdi.

Deniz’in çok iyi bir müzik kulağına sahip olduğunu belirten müzik eğitmeni Cengiz Demir; “Deniz göremediği için çektiği zorluklar var ama Allah onun duyu yeteneğini inanılmaz derecede zirveye çıkartmış. Söylediklerimizi üst seviyede alıyor. Çok hızlı alıyor, çok rahat bir şekilde uyarlayabiliyor. Bu noktada ayrı bir yeteneği var” ifadelerini kullandı.

Kurs arkadaşlarından Suzan Yıldırım’ da Deniz’in kendilerine pozitif enerji verdiğini belirterek; “Yaklaşık bir yıldır kursa katılıyorum. Deniz’le de kursta tanıştık. Kendisi çok sevecen, özgüveni çok yüksek. Kendine güvenen ve etrafına da ışıl ışıl enerji saçan bir insan” ifadelerine yer verdi.

Görme engelli genç kız, İstanbul’da Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu’nda 3 yıl eğitim gördükten sonra Kahramanmaraş’a dönüp açık liseyi bitirdi. Özel bir rehabilitasyon merkezinde aldığı kendi başına yaşama kursu sayesinde evde kendi işini kendi görebiliyor.