Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde aşçı olarak çalıştığı atölyede trafik kazası geçiren eşinin yerine patronluk koltuğuna oturan Sultan Küleç, aldığı kredi destekleriyle kısa sürede işlerini büyüttü.

İki çocuk annesi 38 yaşındaki Sultan Küleç, 4 yıl önce plastik doğrama ve cam balkon işi yapan eşine destek amacıyla iş yerinde çalışmaya başladı. İlk önce temizlik ve yemek işlerini yapan ardından çıraklığa başlayan Küleç'in iş yeri sahibi olan eşi trafik kazası geçirip iki ayağından yaralandı.

Bunun üzerine işlerin başına geçen Küleç, eşinin telefonda yönlendirmesiyle biriken siparişleri yetiştirmeye çalıştı.

Aradan geçen sürede kendini geliştiren Küleç, KOSGEB ve belediyenin mikrokredi uygulamasına başvurarak aldığı kredilerle plastik doğrama ve cam balkon işini geliştirdi.

-  Hemcinslerine örnek olmak istiyor

Sultan Küleç,  temizlik ve yemek yapmak için eşinin yanında çalışmaya başladığı işini şimdilerde patron olarak sürdürdüğünü söyledi.

Plastik doğrama ve cam balkon işi yapan eşine destek olmak amacıyla adım attığı sektörde yükselişinin diğer kadınlara da örnek olmasını dileyen Güleç, şunları kaydetti:

"Eşimin telefon tarifiyle işi öğrendim. İş yerinde bana yabancı olan makinelerle bir anda arkadaş oldum. Kapı ve pencere yapmaya başladım, işi kavradım. KOSGEB ve mikrokrediden hibe desteği kullandım. İki kurumda bana ekonomik anlamda destek oldu. Aldığımız destekle birlikte makinelerimizi yeniledik. Bir de baktım ki çırak olarak başladığım iş yerinde patron oldum, şimdi hem ustayım hem de patron." şeklinde konuştu.

Küleç, bu süreçte en fazla desteği ise kadınlardan aldığını dile getirdi.

Bundan sonraki hedefinin Türkiye'de kendi sektöründe sayılı iş kadınları arasında yer almak olduğunu dile getiren Küleç, işlerini büyütüp daha fazla işçi çalıştırmak istediğini kaydetti.

- Eşinden tam destek

Eşiyle çalışmaktan mutlu olduğunu vurgulayan Muttalip Küleç, genellikle erkeklerin yoğun olarak çalıştığı sektörde bir kadının çalıştığını görenlerin ilk başlarda şaşırdığını ancak daha sonra duruma alışıldığını belirtti.  

Eşini gören kadınların da artık siparişler için bizzat iş yerine geldiğini anlatan Küleç, "Şimdi erkek müşterilerden ziyade bayan müşterilerin olumlu tepkiler ve destek alıyoruz. Eşim yaptığı işlerde çok titiz davranıyor. Bunu gören müşterilerimizde bizi tercih etmeye başladı." diye konuştu.