İçişleri Komisyonu, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç başkanlığında toplandı.

Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine İçişleri Komisyonu'nda başlandı.

Komisyonda, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ile Antalya Milletvekili Atay Uslu'nun teklifi görüşülüyor.

Teklif sahipleri Yel ve Uslu, genel kolluk personelinin yetki ve özlük haklarından trafik güvenliğini artırıcı önlemlere, uyuşturucuyla mücadele kapsamındaki önlemlerden çocukların korunmasına yönelik ek önlemlere, yabancıların Türkiye'de iş ve işlemlerini kolaylaştırmadan güvenlik ve kamu yararı gözetilen çeşitli başlıklarda toplam 17 kanunda değişiklik yapan kanun teklifine ilişkin bilgi verdi.

AK Parti Antalya Milletvekili Uslu, hedeflerinin sürücüleri cezalandırmak değil kurtarmak olduğunu belirtti.

İçişleri Komisyonunda, AK Parti'nin; trafik cezalarının artırılması, kolluk personelinin TSK'daki muadilleriyle eşit haklara sahip olması, uyuşturucu ile mücadelede ek önlemler alınması, güvenlik korucularının gençleştirilmesi gibi düzenlemelerin de bulunduğu kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin tümü üzerinde söz alan CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, "Bizim yaptığımız tespitlere göre 20'den fazla kanunu içeren bir teklifin, temel kanun olarak Mecliste görüşülmesi son derece yanlış." dedi.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, yeni sistemle yönetilen Türkiye'de yine "torba yasa" ile karşı karşı kaldıklarını söyledi.

Daha önce AK Parti yetkililerinin, "Bundan sonra torba tasarılar getirmeyeceğiz." şeklinde sözler verdiğini belirten Özcan, "Parlamento, milletvekilleri olarak bundan sonra asıl işlevimiz yasa yapmaksa neden bunları torba yasa olarak getirip her şeyi birbirine karıştırıyoruz? Bir torba kanunla 20 civarında farklı kanunda değişiklik yapılması bize doğru gelmiyor." diye konuştu.

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Türkiye'de her gün trafik kazalarında 20'den fazla vatandaşın hayatını kaybettiğini, geçen yıl bu rakamın yaklaşık 7 bin 400 olduğunu bildirdi.

Uslu, "Bu, şu demek; haftada bir yolcu uçağı düşmekte ve tüm yolcular hayatını kaybetmekte. Hava yollarında bu senaryo gerçekleşseydi, bu durum kabul edilemezdi yani Türkiye'de her hafta 1 uçak düşüyor ve uçaktaki herkes hayatını kaybediyor. Maalesef hava yollarında kabul edilmeyecek bir senaryoyu kara yollarında yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Trafik terörünün önlenmesi amacıyla bir şeylerin yapılması gerektiğini düşünerek bu kanun teklifini sunduklarını anlatan Uslu, trafik kazalarının yüzde 98'inin insan hatasından, yüzde 1-1,5'inin yol veya yolcu hatasından kaynaklandığına dikkati çekti.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, maddenin metinden çıkartılmasını eleştirdi. CHP'nin sabahki bölümde bu madde üzerinde emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önergesinin olacağını söylediklerini anımsatan Özcan, "Sabah bunu söylemeseydik, bu madde kanun teklifinden çıkarılmayacaktı. Bu önergeyi verenler samimiyetsiz davranıyor. Neden korucularla ilgili düzenlemenin metinden çıkartılmasına aniden karar verildi? Bunun izahını talep ediyoruz." dedi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da "Demek ortalığı ateş aldı, bir çekince oldu, yemek arasında ali cengiz oyunu oynandı. 'CHP önerge verecek, buna ret desek olmayacak vaatlerimiz var, kabul versek o hiç olmayacak...' Kapı arkası diplomasisi, anlaşılan hep beraber bir araya gelindi. MHP ve AKP'yi kutluyorum, HDP'nin peşine takılmışsınız. HDP, tutarlı şekilde 'koruculuğa karşıyız' dedi. Siz ise 'Korucuların sorunları var emekli olmaları gerekiyor' dediniz. Ama HDP'nin önergesine destek oldunuz, benzer önerge verdiniz. HDP tutarlı, MHP ve AKP tutarsız." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da AK Parti ve MHP'nin ortak önergesinin amacının, CHP'nin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önergesinin by-pass edilmesi olduğunu savundu.

Önerge sahiplerinden MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, komisyonun sabahki bölümde koruculukla ilgili herhangi bir görüş beyan etmediklerini anımsattı.

Atay, bu konunun, İçişleri Komisyonunda görüşülecek bir konu olmadığını, Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınması gerektiğini belirtti. Atay, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili diğer partilerin mutabık kalacağı uygun düzenlemeyle, bunun Plan ve Bütçe Komisyonundan çıkarılmasının daha uygun olacağını düşündüklerini kaydetti.

Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, emeklilikte yaşa takılanlar konusunun, kamuoyunun gündeminde olduğunu, partilerin de bu konuda Meclis Başkanlığına verdiği tekliflerin bulunduğunu dile getirdi.

Güvenç, komisyonda Türkiye'de bu konunun kaç kişiyi ilgilendirdiğini, bütçe ve SGK'ya ne kadar yük olacağını bilen olup olmadığını sordu. Güvenç, ülkenin çalışanlarını 38 yaşında emekli edenlerin, rahmetle anılmadığını kaydetti. Güvenç, konunun görüşme yerinin bu komisyon değil Plan ve Bütçe Komisyonu olduğunu ifade etti. Celalettin Güvenç, MHP ve AK Parti, "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili konu, bu bin 500 korucunun konusu da oraya eklenir, orada tartışılır, derli toplu olur.' diyorlar." ifadesini kullandı.

Teklif sahiplerinden AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, bu maddeyle korucuların gençleştirilmesini hedeflediklerini ancak emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin bir tartışmanın gündeme geldiğini anımsattı. Uslu, bu konunun İçişleri Komisyonu gündemine getirilmesinin yanlış ve zaman israfına neden olduğunu ifade ederek, "Yanlış yerde görüşülmemesi gerekiyor. Madem emeklilik konusu bir bütün halinde görüşülecek, ilgili komisyonda olması gerekiyor." dedi.