Yoğun bir mücadele döneminin ardından, vaka sayılarının belli bir seviyeye düşmesinin ardından, salgın dolayısıyla alınan radikal önlemlerin büyük bölümünün kaldırılması uygulamasına bugün (1 Haziran 2020) itibarıyla başlanıyor. Türkiye’de  yeni dönem, sosyolojide yeni bir kavram olan “Kontrollü Sosyal Hayat” ifadesiyle tanımlanıyor.

Bu kavram, tehdidin zararlarından korunma tedbirlerine uymak kaydıyla, günlük hayatın olabildiğince  aktif biçimde sürdürülmesini ifade ediyor.

Kontrollü Sosyal Hayat, zorunlu maske kullanımı, sosyal mesafe diye tanımlanan bireyler arasında 1,5 metrelik mesafenin korunması ve kişisel hijyene azami özen gösterilmesini zorunlu kılıyor. Türkiye’de Kontrollü Sosyal Hayat dönemi, geçtiğimiz hafta içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla  başladı.

Erdoğan’ın 1 Haziran itibarıyla pandemi döneminin sınırlamalarının büyük ölçüde kaldırılacağını ve sosyolojide yeni bir kavram olan “Kontrollü Sosyal Hayat” a geçileceğini açıklamasının ardından, günlük hayat belirli kısıtlamalar haricinde büyük oranda normale dönüyor.

Korona virüs salgını nedeniyle uzun bir süredir kapalı olan işletmelerin çoğu bugün itibarıyla açıldı.

Uzun bir aradan sonra açılan işletmelerden bir tanesi de kafeler oldu.

İskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amacıyla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç olmak üzere bu günden itibaren kafelerde hizmete açıldı.