Eğitim programı ile başlayan hasat şenliğinde Giresun Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğünden gelen teknik elemanlar tarafından üreticilere fındık yetiştiriciliği ile ilgili eğitim verilmesinin ardından törene geçildi.

Törende açılış konuşmasını yapan Kalekaya mahallesi Muhtar Teyfik Avcı: il tarım ve orman müdürümüzle çalışma yaparak, kahramanmaraş’ın karadeniz’i kalekaya fındığını tanıtmak için fındık hasat şenliği organize ettik emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi.

Giresun Fındık Araştırma Enstitü Müdürü Aysun AKAR ‘ buraya gelirken kafamızda soru işaretleri vardı Kahramanmaraş Karadeniz’e göre iklimi daha farklıdır kuraktır nasıl burada fındık olur gibi soru işaretlerimiz vardı. Fakat kalekaya bölgesinin fındık yetiştiriciliğine uygun olduğunu gördük’ dedi.

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa BOZKURT: Dünyada % 70 ini üreten ülkemiz fındık da birinci fındıkta söz sahibiyiz. Ülkemizde fındığın 33 ilimizde yetiştirildiğini belirten bozkurt bunlardan 13 tanesi söz sahibi bunun yanında Kahramanmaraş’ımızın değişik yerlerinde kayısı var, kiraz var, pamuğumuz var bunun yanında yıllardan beri dikimi Yapılıp bizim hesaplarımıza göre yüz yıllık mazisi olan kalekaya mahallemizde fındık üretimi yapılıyor. Kalekaya mahallemiz ve komşu dört mahallemizde 1000 da alanda 200 üretecimizle fındık üretimi yapıldığını belirten bozkurt programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Orman Bölge Müdürü Alpaslan ALTINDAŞ Kalekaya Mahallesi sınırları içerisinde bizim gelir getirici tür olarak adlandırdığımız orman köylümüze dağıttığımız gelir getirici tür ağaçlandırmasını köy içerisinde yapabileceğimize karar verdiklerini belirtti.

Kahramanmaraş Milletvekili İmran KILIÇ: Konuşmasına Kahramanmaraş Dört Bölge Beş iklim diye başlayan Kılıç, Akdeniz ağırlıklı doğu Anadolu güneydoğu iç Anadolu andırın bulunduğumuz bölge Göksu’nun güney ve doğu kesimi işte buralarda tipik bir karadeniz akilimi olduğunu belirten kılıç: konu uzmanlarımız tarafından hazırlanan projelere destekleyeceklerini belirtti.

Bir Ürün Bin Umut

Şehir merkezine 65 km mesafede bulunan Kalekaya Mahallemiz doğal güzellikleri tahrip edilmeden korunabilmiş ender bölgelerimizdendir. Gerek ab-ı hayat gibi şırıl şırıl akan kaynak suları gerek yaban hayatı, flora ve faunası çok güçlüdür. Dört bir tarafı sarp dağlarla çevrili doğal korunaklı bir havza şeklindedir. Fındık, küçükbaş hayvancılık ana geçim kaynaklarını oluşturmakla birlikte yeni yeni ceviz yetiştiriciliğine de bir yöneliş vardır.

Üretim, şehir atıkları ve kimyasal kirlilikten uzak ari bir ortamda gerçekleştirilmektedir. Burayı Maraş’ın Karadeniz’i diye anıyoruz. Buranın ürün deseni Karadeniz’le örtüştüğü kadar topoğrafyası da benzemektedir. Dik yamaçlara kurulu olan yerleşim alanında çocuklar top koşturacak düz bir alan bulmakta zorlanırlar. Arazi şartları tarla ziraatını kısıtlamaktadır. Florada meşenin bol olması küçükbaş yetiştiriciliğini teşvik etmektedir.

Tarım arazilerinin yok denecek kadar az, olanlarında marjinal alanlardan oluşması bölge insanının geçim sıkıntısını dayanılmaz boyuta taşımıştır. Kırsal fakirliğin yoğun olduğu bu bölge dışarıya çok fazla göç vermiştir. Bunun yanında ata-dede yurdunu terk istemeyen yüzlerce yılın yaşanmışlıkları ile dopdolu, her bir köşesinde ayrı anıları bulunan bir avuç insandan bir kısmı 60 yıl önce iaşelerini temin etmek için Karadeniz’e fındık toplama işçiliğine giderler.

Oradaki arazi şartlarının ve bitki dokusunun köylerine benzerlik gösterdiğini görünce oradan fındık fidanı getirip dikmeye başlarlar. Yapılan bu ilk çalışmalar olumlu sonuçlanınca ticari bahçeler peyderpey oluşmaya başlar. Zaman içerisinde fındık bölgenin en önemli ürün deseni haline gelir. Bölgede fındık üretiminin yaygınlaşması ile birlikte atıl durumdaki aile iş gücünün aktif hale gelmesi ile doğrudan veya dolaylı istihdama katkı sağlanmıştır.

Her hasat dönemi; umutların ve hayallerin yeşerdiği zaman dilimleridir. Genç kızlar çeyiz düzmek, köyün gençleri evlenerek yuva kurmak için beklerler bu dönemi. Sosyoekonomik açıdan insanların üreterek bir şeylere sahip olabilme beklentisi küçümsenemeyecek kadar kutsal bir değerdir.

Köyde yaşam standardını yükseltebileceğine inanan gençlerin taleplerini karşılayacak şekilde marjinal alanların hiçbir metrekaresi boş kalmadan fındık, ceviz ve kivi bahçeleriyle bezenmesi adına verilecek maddi ve manevi destekler köyde aile birliğinin sağlanması adına güçlü bir motivasyon oluşturacaktır.

Havza da üretim alanlarının genişlemesiyle birlikte hastalık ve zararlılar daha çok görülmeye başlandı. İşte tam bu noktada İl Müdürlüğümüzün devreye girmesiyle verim ve kalite kaybına neden olan etmenlerle etkili mücadele yapılması kapsamında bahçelerde uygulamalı eğitim yapıp ayrıca girdi temini sağlayarak gerekli mücadelenin gerçekleşmesi sağlanmıştır. Havzadaki üreticiler yapılan çalışmalar neticesinde memnuniyetini ifade etme amacıyla bir etkinlik düzenleme talebinde bulundular. Bugün hepimizin Kalekaya Mahallesine toplanmasına vesile olan “Fındık Hasat Şenliği” düzenlenmesi ortaya çıkmıştır. Üretimi gerçekleştiren tüm çiftçilerimizin

emeklerine, üreticinin sesini duyurma talebine rehberlik yapan Kalekaya Mahalle muhtarına ve ekibine ve programa katılarak destek veren siz kıymetli katılımcılara teşekkür ederiz.