Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı kırsal Geçit Mahallesi’nde, günümüzde örneğine az rastlanır türden yardımlaşma ile tarlalara su götürülecek olan kanallarının temizliği yapılıyor.

Söğütlü Çayı’ndan alınacak bir kol, Beylik Kanalı üzerinden Geçit, Demircilik, Çatova ve Eldelek olmak üzere dört kırsal mahallenin tarım alanlarını sulayacak.

Yaklaşık 7 bin metrelik kanalın bir kısmı iş makineleri ile temizlenirken, 5 bin metrelik ağaçlık kısım ise Geçitli çiftçilerin imece yöntemi ile yardımlaşılarak küreklerle temizleniyor.

Bir ila iki hafta arasında sürecek çalışmalar için sabahın erken saatlerinde mahalle meydanında toplanan çiftçiler, traktör ile çalışma alanına götürülüyor. Çizmeler giyilip küreklerle balçıkların temizliği yapılıyor.

Yaz aylarında hububatın kurumaması için bu çalışmaların zorunlu olduğunu belirten Geçit Mahalle Muhtarı Kadir Küçük yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ Burası bölgede ‘Beylik Arkı’ olarak bilinen sulama kanalıdır. Dört kırsal mahallenin arazisi Söğütlü Çayı’ndan kol alınarak, bu kanal üzerinden sulanmaktadır. Bölgemizde şeker pancarı başta olmak üzere, ayçekirdeği, buğday, arpa ve diğer hububatlar yetiştirilmektedir. Ürünlerimizin veriminin artması için sulanması gerekiyor. Tarım alanlarımıza su götürebilmek için de bu kanalın her yıl bahar aylarında temizliğinin yapılması gerekiyor. Yaklaşık 7 bin metrelik kanalın bazı bölümleri iş makinesi ile temizlenirken, ağaçlık kısımlar ise çiftçilerimiz tarafından imece usulü ile kürekle temizleniyor. Bir ile iki hafta boyunca süren çalışmalarda her gün farklı insanlar gelerek hep birlikte tarlalarımızı suya kavuşturuyoruz.”

Çalışmalara katılan çiftçilerden Metin Tatar’da, hububatın suya kavuşması için bütün mahalle halkının bir araya gelerek imece yöntemi ile binlerce metrelik kanalın temizlendiğini söyledi.

Ömer Özcan’da geçit mahallesinde imece yönetiminin ön planda olduğunu söyledi. Özcan: “ tarlalarımızı sulamak için bunu yapmaya mecburuz. Hepimizin geçim kaynağı tarımdır. Birlikte çalışarak tarlalarımızı suya kavuşturuyoruz. Bunu her yıl yapıyoruz” ifadelerini kullandı.