Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Güzel, spekülatörlerin "kurbanlık yok, hayvan bulunmayacak' gibi insanları tedirgin edici sözlerle fiyatların yükselmesini sağlamaya çalıştıklarını belirterek, kurbanlık sıkıntısı bulunmadığını bildirdi.

Güzel, yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi spekülatörlerin yeterli hayvan bulunmadığı yönünde çığırtkanlık yapmaya başladıklarını söyledi.

Bayramda vatandaşların kurbanlık sıkıntısı çekmeyeceklerini vurgulayan Güzel, "Kurbanlıkla ilgili rantçılar var. Önceden malları ellerinde toplayıp, 'Kurbanlık yok, hayvan bulunmayacak' gibi insanları tedirgin edici sözler söyleyerek piyasayı yükseltmeye çalışıyorlar ama bizim kurbanımız var, millet kurbansız kalmayacak, sıkıntı da çekmeyecek." ifadelerini kullandı.

Kurban piyasasının geçen seneye göre biraz daha hareketli olduğunu dile getiren Güzel, şunları kaydetti:

"Karkas kesimlerin kilogram fiyatında geçen sene ile bu sene arasında 1,5-2 lira gibi bir artış oldu. Bu artış da dünyada et fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanıyor. Perakende tüketimde et fiyatı çok fazla. Kurbancılar da piyasadaki et fiyatından kurbanlarını satmak istiyor. Şu bir gerçek, piyasada bol miktarda kurbanlık var ama geçen seneki gibi değil. Geçen sene 600 liraya küçük baş kurbanlık alınıyordu. Bu senede 700-800 lira arasında olacağı öngörülüyor."

Hükümetin vatandaşların et tüketimi konusunda çok hassas davrandığını aktaran Güzel, "İthalat devamlı açık, et fiyatları çok yüksek olduğunda bakanlık müdahale ediyor. Kilogram fiyatının 27-28 lira civarında kalması için elinden gelen her türlü gayreti gösteriyor." dedi.

 

Haber: Gökhan Çalı